Pad Vlade u Moldaviji: Premijerka podnijela ostavku, predsjednica je prihvatila

Bivša sovjetska republika pati od velike inflacije, opterećena je prilivom ukrajinskih izbjeglica, pretrpjela je nestanke struje nakon ruskih vazdušnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, a borila se i da prekine zavisnost od ruskog gasa

2981 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada moldavske Vlade, Foto: Shutterstock
Zgrada moldavske Vlade, Foto: Shutterstock

Moldavska premijerka Natalija Gavrilica saopštila je da njena vlada podnosi ostavku, poslije turbulentnih 18 mjeseci na vlasti obilježenih ekonomskim previranjima i posljedicama ruskog rata u susjednoj Ukrajini.

"Vjerujem u moldavski narod. Vjerujem u Moldaviju. Vjerujem da ćemo uspjeti da prebrodimo sve teškoće i izazove", rekla je ona na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Ostavku Vlade prihvatila je predsjednica Maja Sandu, koja je rekla da će održati konsultacije sa parlamentarnim frakcijama o imenovanju novog premijera.

Bivša sovjetska republika od 2,5 miliona stanovnika patila je od velike inflacije, a prošle godine je bila opterećena prilivom ukrajinskih izbjeglica.

Takođe je pretrpjela nestanke struje nakon ruskih vazdušnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i borila se da prekine svoju zavisnost od ruskog gasa.

Uz sve to izbili su protesti zbog porasta cijena, posebno gasa iz Moskve, što je Kišinjev opisao kao dio kampanje koju sponzoriše Kremlj, kako bi se destabilizovala vlada.

Gavrilica je tu funkciju preuzela u avgustu 2021. nakon što je njena proevropska Stranka akcije i solidarnosti obezbijedila većinu u parlamentu sa mandatom da očisti korupciju.

Lideri Evropske unije prihvatili su Moldaviju kao kandidata za članstvo prošle godine u diplomatskom trijumfu za predsjednicu Maju Sandu, koja je izabrana 2020. godine.

Bonus video: