Turska: Spaseni iz ruševina nakon više od 120 sati

Trinaestogodišnje dijete je bilo pod ruševinama 128 sati, a 70 godina stara žena 121 sat

5325 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sedamdesetogodišnja žena spasena je iz ruševina u turskom gradu Kahramanmarasu, 121 sat nakon što je razorni zemljotres pogodio zemlju i Siriju.

To se dešava samo nekoliko sati nakon što je 16-godišnji dječak živ izvučen iz ruševina srušene zgrade u regionu, javlja CNN Turk.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale je najsmrtonosniji udar koji je zemlja doživjela u više od 80 godina, izazvavši najmanje 20.665 smrtnih slučajeva samo u Turskoj.

Oficir za vezu Ujedinjenih nacija u zemlji upozorio je da se približava kraj perioda potrage i spasavanja, sa "manjom vjerovatnoćom" da pronađu preživjele ispod ruševina na temperaturama ispod nule.

Agencija Anadolija piše da je u 128. satu od zemljotresa u centru Kahramanmarasa, spasen i 13-godišnji Arda Can Ovun, koji je ostao zarobljen u ruševinama zgrade.

Timovi koji su sproveli potragu i spasavanje u olupini porušene stambene zgrade u naselju Odabaši utvrdili su da je dijete živo.

Policajci su uspjeli da stignu do 13-godišnjeg dječaka, on je izvučen iz ruševina i poslat u bolnicu.

U razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio jug Turske i Siriju poginulo je preko 24.000 ljudi, a više desetina hiljada je povrijeđeno.

Bonus video: