Finski predsjednik želi Finsku i Švedsku u NATO-u do ljeta

NATO zahtjeva da sve države članice odobre pristupanja novih, a Turska i Mađarska su jedine zemlje u 30-članom vojnom savezu koje nisu formalno podržale pristupanje Švedske i Finske

1945 pregleda 6 komentar(a)
Ninisto, Foto: Reuters
Ninisto, Foto: Reuters

Finski predsjednik Sauli Ninisto izjavio je da vjeruje da će Finska i Švedska biti primljene u NATO u julu i nagovijestio da želi da Sjedinjene Američke Države izvrše pritisak na Tursku, da odobri zahtjeve za članstvo koje su dvije države podnijele.

Ninisto je izjavio da će, ukoliko se rješavanje problema oduži, cio proces pristupanja u vojnu alijansu biti doveden u pitanje, prenosi N1.

"Ukoliko se pitanje ne riješi do sastanka u Viljnusu, zašto bi se to dogodilo poslije", rekao je on.

Litvanija će biti domaćin samita NATO -a od 11. do 12. jula.

NATO zahtjeva da sve države članice odobre pristupanja novih, a Turska i Mađarska su jedine zemlje u 30-članom vojnom savezu koje nisu formalno podržale pristupanje Švedske i Finske.

"Mislim da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti da na njega utiče bilo kakav pritisak javnosti", rekao je Ninisto.

On je dodao da bi uticaj mogao da ima nekakav dogovor tokom bilateralnih pregovora Turske i SAD.

Ankara je na neodređeno vrijeme odložila ključni sastanak u Briselu na kojem bi se razgovaralo o ulasku dvije nordijske zemlje u NATO.

Ninisto je rekao da odlaganje nije samo glavobolja za države koje žele da postanu članice već i za zemlje NATO-a.

Bonus video: