U Turskoj počela hapšenja građevinara zbog urušavanja više hiljada zgrada u zemljotresu

Urušavanje zgrada razotkrilo je nesavjesnu gradnju i nepoštivanje zakonskih propisa u gradnji čime su stanovnici praktično izgubili izglede za preživljavanje

7139 pregleda 6 komentar(a)
Uništena zgrada u Iskenderunu, Foto: Reuters
Uništena zgrada u Iskenderunu, Foto: Reuters

U Turskoj je uhapšeno više od deset osoba iz građevinskog sektora nakon urušavanje više hiljada zgrada u zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio tu zemlje.

Među privedenima je preduzetnik iz pokrajine Gazijantep i 11 osoba iz pokrajine Sanliurfa, prenosi turska agencija DHA.

Urušavanje zgrada razotkrilo je nesavjesnu gradnju i nepoštivanje zakonskih propisa u gradnji čime su stanovnici praktično izgubili izglede za preživljavanje.

Zbog toga u Turskoj ključa bijes stanovništva kako raste broj žrtava - prema posljednjim podacima oko 22.000, a više od 80.000 je ranjeno.

Očekuju se nova hapšenja pošto je državni tužilac za region Dijarbakir, jednu od deset pokrajina pogođenih katastrofom, najavio da je napisano 29 naloga za hapšenje, prenijela je novinska agencija Anadolija.

Državno tužilaštvo je počelo nekoliko istraga u pokrajinama pogođenim zemljotresom kao što su Kahramanmaraš u kojoj je okrug Pazarčik, gdje je bio epicentar zemljotresa, prenosi agencija Hina.

Tursko ministarstvo pravosuđa naredilo je državnim tužiocima deset pokrajina da "otvore istrage o zločinima povezanima sa zemljotresima".

Turska policija je na aerodromu u Istanbula juče uhapsila Mehmeta Jašara Đoškuna, kad je, navodno, pokušao da pobjegne u Crnu Goru.

Turski mediji pišu da je Đokšun, izvođač radova na rezidenciji od 250 stanova u turskom Hataju, koja je srušena u razornom zemljotresu.

Bonus video: