Austrija pod kritikama zbog izdavanja viza ruskim poslanicima koji su pod sankcijama EU

Moskva planira da pošalje delegate na sastanak Parlamentarne skupštine OEBS 23. do 24. februara, uključujući 15 ruskih poslanika koji su pod sankcijama Evropske unije (EU)

4753 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Austrija se našla pod kritikama zbog izdavanja viza ruskim poslanicima koji su pod sankcijama, povodom učešća na sastanku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Beču.

Moskva planira da pošalje delegate na sastanak Parlamentarne skupštine OEBS 23. do 24. februara, uključujući 15 ruskih poslanika koji su pod sankcijama Evropske unije (EU).

Među njima su zamjenik predsjednika Dume Pjotr Tolstoj i poslanik Leonid Slucki.

Apel austrijskom kancelaru, ministru spoljnih poslova i drugim austrijskim zvaničnicima, da zabrane Rusima koji su pod sankcijama učešće na sastanku potpisao je 81 delegat OEBS iz 20 zemalja, uključujući Francusku, Kanadu, Britaniju, Poljsku i Ukrajinu.

"Važno je da zapamtimo da su ruski parlamentarci sastavni dio sistema moći i da su saučesnici u zločinima koje Rusija čini svaki dan u Ukrajini", navodi se u pismu u koje je uvid imala agencija AP.

Kako se dodaje, ruskim poslanicima koji su pod sankcijama "nije mjesto u instituciji čiji je zadatak da promoviše iskren dijalog i protivljenje ratu".

Austrijska vlada je osudila rusku invaziju na Ukrajinu prije skoro godinu dana, ali je takođe naglasila potrebu za održavanjem diplomatskih odnosa sa Moskvom.

Bonus video: