Italijani glasaju na izborima u Lombardiji i Laciju, test za premijerku Meloni

Prema posljednjim anketama, stranke Salvinija i Berluskonija gube zamah, dok je stranka premijerke sve popularnija

2409 pregleda 0 komentar(a)
Berluskoni, Meloni i Salvini, Foto: Reuters
Berluskoni, Meloni i Salvini, Foto: Reuters

Oko 13 miliona Italijana danas i sjutra glasa na regionalnim izborima u Lombardiji i Laciju, a izbori se mogu smatrati testom za ekstremno desničarsku premijerku Đorđu Meloni, koja je na vlasti više od tri mjeseca.

Birališta će danas biti otvorena do 23 sata i biće ponovo otvorena sjutra od sedam do 15 časova. Prvi rezultati će biti poznati sjutra poslije podne.

Jedno od pitanja biće pojedinačni rezultati partija u vladajućoj koaliciji, jer bi to moglo da utiče na odnos snaga između stranke „Braća Italije“ (Fratelli d’Italia) premijerke Meloni, antimigrantske Lige Matea Salvinija i „Naprijed Italijo“ (Forza Italia) bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, stranke Salvinija i Berluskonija gube zamah, dok je stranka premijerke sve popularnija.

Kad bi sad bili održani parlamentarni izbori, stranka „Braća Italije“ bi dobila 29,4 odsto glasova, dok je na izborima u septembru prošle godine osvojila 26 odsto glasova.

Odlazeći predsjednik Lombardije Atilio Fontana, član Lige, trebalo bi da pobijedi podijeljenu opoziciju, koja izgleda ne može da ugrozi njegov ponovni izbor.

Slična je situacija i u Laciju, gdje desničarskog kandidata Frančeska Roku podržava cijela vladajuća koalicija, takođe suočena sa podijeljenom opozicijom.

Bonus video: