Više od 4.800 djece u Portugalu zlostavljano od strane crkve u poslednjih 70 godina

Portugalska komisija počela je sa radom u januaru 2022. godine nakon što je izvještaj u Francuskoj otkrio da je oko 3.000 sveštenika i vjerskih službenika seksualno zlostavljalo više od 200.000 djece

3363 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2023. 14:29h

Najmanje 4. 815 djece seksualno je zlostavljano od strane članova portugalske katoličke crkve u poslednjih 70 godina, navela je u svom konačnom izvještaju komisija zadužena za ovo istraživanje.

"Želimo da odamo iskrenu počast onima koji su bili žrtve zlostavljanja tokom svog djetinjstva i usudili se da daju glas ćutanju“, rekao je šef komisije, dječiji psihijatar Pedro Streht, prenosi agencija Rojters.

Dodao je kako su "oni mnogo više od statistike."

Streht je rekao da je 4.815 slučajeva "apsolutni minimum" broja žrtava seksualnog zlostavljanja od strane sveštenstva u Portugalu od 1950. godine. Većina počinilaca (77 odsto) bili su sveštenici, a većina žrtava su muškarci, rekao je Streht i dodao da su zlostavljani u katoličkim školama, crkvama, svešteničkim domovima, ispovjedaonicama i drugim lokacijama.

Većina seksualnih zlostavljanja dogodila su se kada su djeca imala od 10 do14 godina, a najmlađa žrtva je imala samo dvije godine. Hose Ornelas, šef Biskupske konferencije, prisustvovao je predstavljanju završnog izvještaja i na njega će, kako je naveo, odgovoriti narednih dana.

Crkva je ranije saopštila da je spremna da "preduzme odgovarajuće mjere". Hans Zoler, zvaničnik Vatikana odgovoran za slučajeve seksualnog zlostavljanja djece, takođe je prisustvovao događaju u Lisabonu. On je rekao da je važno "nastaviti da slušamo žrtve jer to neće biti kraj". „Biće još žrtava koje će se javiti“, rekao je on, dodajući da je sada odgovornost Biskupske konferencije da obavijesti Vatikan o izvještaju.

Portugalsku katoličku crkvu prošle godine potresli su slučajevi navodnog prikrivanja seksualnog zlostavljanja, uključujući i biskupe koji su i dalje aktivni u crkvenim ulogama. Komisija je saopštila da priprema spisak optuženih sveštenika koji još rade.

Portugalska komisija počela je sa radom u januaru 2022. godine nakon što je izvještaj u Francuskoj otkrio da je oko 3.000 sveštenika i vjerskih službenika seksualno zlostavljalo više od 200.000 djece. Optužbe o zlostavljanju dolaze od ljudi iz različitih sredina, iz svih regiona zemlje, kao i od portugalskih državljana koji žive u drugim zemljama Evrope, Afrike i Amerike.

Komisija je razgovarala sa preko 500 žrtava, analizirala istorijske crkvene dokumente i intervjuisala episkope i drugo sveštenstvo. Ukupno 25 svjedočenja koje je saslušala komisija poslato je javnom tužilaštvu na istragu, jer su sva ostala počinjena prije više od 20 godina i sudski postupak se više ne može pokrenuti.

Komisija je saopštila da treba promijeniti zakon kako bi se mogli pokrenuti sudski postupci za istorijske zločine počinjene prije 30 godina.

Komisija, koja kaže da je nezavisna, finansirana je od strane Katoličke crkve. Na pitanje Rojtersa u decembru 2021. da li bi to moglo da predstavlja prijetnju nezavisnosti komisije, Streht je rekao da će prvi osuditi miješanje crkve u proces ukoliko do toga dođe.

Bonus video: