Berlin: Debakl Socijaldemokrata, koalicija ipak opstaje

Demohrišćani su najjača stranka posle gradskih izbora u Berlinu. No, koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Ljevice i dalje ima većinu. Birači su kaznili te partije nakon skandala zbog kojih su izbori morali da se ponove.

3074 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Demohrišćani (CDU) ubjedljivo su najjača stranka posle ponovljenih izbora u gradu - pokrajini Berlinu sa 28,2 odsto osvojenih glasova. To je njihov najbolji rezultat u njemačkoj prijestonici u ovom vijeku i jačanje od deset odsto u odnosu na prošle izbore.

Birači su kaznili prije svega Socijaldemokrate (SPD) i aktuelnu gradonačelnicu Francisku Gifaj. SPD je tako u nedjelju ostvarila najlošiji rezultat u posleratnoj istoriji sa 18,4 odsto glasova.

No, taj debakl mogao bi ipak da ih ostavi na pol - poziciji za formiranje vlasti. Jer, prema preliminarnim rezultatima, SPD ima 105 glasova više od Zelenih (koji su takođe na 18,4 odsto). Te dvije stranke su, zajedno sa Ljevicom (12,2 odsto) do sada činile vlast.

U gradskoj skupštini će se još naći Alternativa za Njemačku (9,1 odsto), dok su Liberali ostali ispod cenzusa (4,6).

Moguće i druge koalicije

Time se otvara mogućnost da se nastavi dosadašnja koalicija, ali i da Demohrišćani povedu grad u koaliciji sa Socijaldemokratama ili Zelenima.

Kandidat CDU za gradonačelnika Kaj Vagner najavio je da će pozvati oba potencijalna partnera na razgovore od ponedeljka. „Nemam posebne preferencije“, izjavio je on posle odličnog rezultata.

Vagner je insistirao na klasičnim demohrišćanskim temama – bezbjednost, ekonomija, problem sa „kriminalnim migrantima“. Berlin je u novogodišnjoj noći bio u centru pažnje zbog mladića migrantskih korena.

Gradonačelnica Gifaj, uprkos žestokom padu, i dalje želi da rukovodi gradom. „Ta opcija i dalje postoji“, rekla je ona u nedjelju uveče.

Niz gafova na prošlim izborima

Izbori u Berlinu su ponovljeni po nalogu Ustavnog suda jer su prošli, u septembru 2021, održani uz niz gafova.

Sud je iznio poražavajuće ocjene tog izbornog dana u Berlinu: građani su satima čekali pred biralištima jer je falilo biračkih listića, na nekima su bila imena pogrešnih kandidata, jedni izborni lokali su privremeno zatvarani, a drugi su ostajali otvoreni duže nego što je smjelo.

Kao šlag na tu blamažu došao je veliki berlinski maraton koji se održavao istog dana, što je stvorilo nesnosne gužve i logističke probleme.

Tu blamažu, jedinstvenu u njemačkoj istoriji, građani su očigledno najviše pripisali Socijaldemokratama.

Ove nedjelje je izlaznost bila 63,1 odsto, dok je prošli put glasalo 75 odsto Berlinaca. Doduše, tada su se paralelno održavali i savezni izbori.

Bonus video: