Sandu: Rusija uz pomoć ljudi iz Crne Gore, Srbije i Bjelorusije planira državni udar u Moldaviji

"Pokušaji Kremlja da unese nasilje u Moldaviju neće uspjeti. Naš glavni cilj je bezbjednost građana i države. Naš cilj su mir i javni red u zemlji"

26092 pregleda 79 komentar(a)
Maja Sandu, Foto: Reuters
Maja Sandu, Foto: Reuters

Predsjednica Moldavije Maja Sandu optužila je Rusiju da planira da upotrijebi strane sabotere da sruši rukovodstvo zemlje, zaustavi njeno pridruživanje Evropskoj uniji i iskoristi to u ratu protiv Ukrajine.

Ona je, prenosi agencija Rojters, kazala da taj plan uključuje građane Rusije, Crne Gore, Bjelorusije i Srbije koji ulaze u Moldaviju kako bi pokušali da izazovu proteste u pokušaju da se "legitimna vlada promijeni u nelegalnu vladu koju kontroliše Ruska Federacija".

Sandu je to kazala nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle sedmice rekao da je njegova zemlja otkrila ruski obavještajni plan "za uništenje Moldavije", a nekoliko dana nakon što je vlada te zemlje podnijela ostavku.

Sandu je više puta izražavala zabrinutost zbog namjera Moskve prema bivšoj sovjetskoj republici i zbog prisustva ruskih trupa u otcijepljenom regionu Pridnjestrovlja.

"Pokušaji Kremlja da unese nasilje u Moldaviju neće uspjeti. Naš glavni cilj je bezbjednost građana i države. Naš cilj su mir i javni red u zemlji", rekala je Sandu na konferenciji za novinare.

Rusija je prošle godine negirala da želi da interveniše u Moldaviji nakon što su vlasti u Pridnjestrovlju rekle da su bile na meti serije napada.

Bonus video: