NATO će proizvoditi više municije

Nakon godinu rata u Ukrajini, zalihe municije članica zapadne vojne alijanse su iscrpljene

8239 pregleda 11 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: REUTERS
Jens Stoltenberg, Foto: REUTERS

NATO je u ponedjeljak saopštio da će povećati ciljeve za pravljenje zaliha municije, budući da Kijev troši granate mnogo brže nego što zapadne zemlje mogu da ih proizvedu i nakon što je godina ratovanja u Ukrajini iscrpila zalihe saveznica.

”Sadašnja stopa po kojoj Ukrajina troši municiju mnogostruko je veća od sadašnje stope proizvodnje”, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane alijanse u Briselu.

Zapad treba da ubrza proizvodnju, budući da je čekanje na municiju velikog kalibra povećano sa 12 na 28 mjeseci, kazao je Stoltenberg.

Rojters podsjeća da i prije ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara prošle godine, mnoge NATO zemlje nijesu ispunjavale ciljeve alijanse u pogledu zaliha, budući da su zvaničnici smatrali da je artiljerijski rat iscrpljivanja stvar prošlosti.

Međutim, ritam isporuka Ukrajini, gdje snage Kijeva ispale i do 10 000 artiljerijskih granata dnevno, iscrpio je zapadne inventare i ukazao na rupe u efikasnosti, brzini i ljudstvu u lancima snabdijevanja.

”U slučaju da se Evropa sukobi sa Rusijom, pojedine države bi u roku od nekoliko dana ostale bez municije”, kazao je jedan diplomata za Rojters.

Stoltenberg je kazao da su veće zalihe municija od suštinskog značaja za podršku Alijanse Ukrajini. “Skoro godinu dana nakon invazije, predsjednik Putin se ne priprema za mir, on kreće u novu ofanzivu”, istakao je Stoltenberg.

“Jasno je da smo u logističkoj trci. Ključni kapaciteti poput municije, goriva i rezervnih djelova moraju stići do Ukrajine prije nego što Rusija preuzme inicijativu na bojnom polju. Brzina će spasiti živote”.

Na pitanje da li na nove ruske upade u Ukrajini gleda kao na početak velike ofanzive koju su eksperti prvobitno očekivali na proljeće, Stoltenberg je kazao da je to početak.

“Vidimo da predsjednik Putin šalje hiljade i hiljade novih vojnika, prihvatajući veliki broj žrtava, velike gubitke, ali vršeći pritisak na Ukrajince”, kazao je on. “Ono što Rusiji nedostaje u kvalitetu, oni pokušavaju da nadoknade kvanitetom”.

Bonus video: