Kremlj: NATO se sve više upliće u ukrajinski konflikt

Rat u Ukrajini - 356. dan

25264 pregleda 19 komentar(a)
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2023. 22:00h
Završeno
21:12h

"Svakog dana između 300 i 500 novih boraca prilazi Bahmutu iz svih pravaca", naveo je Prigožin i dodao da se "artiljerijska vatra svakim danom pojačava"

16:55h

Takođe je rekao da Rusija uvodi izvjestan broj novih trupa na ratište, ali da su mnoge od njih loše obučene i loše opremljene.

Povezani članci

14. Februar 2023.

Ostin: Očekujemo ukrajinsku ofanzivu na proljeće

13:46h

Oslo će poslati osam borbenih tenkova njemačke proizvodnje "leopard 2" i drugu opremu u Ukrajinu kao pomoć u ratu sa Rusijom, saopštila je norveška vlada.

"Važnije je nego ikada podržati ukrajinsku borbu za slobodu", rekao je norveški premijer Jonas Gar Stere, navodi se u saopštenju.

Norveška se takođe obavezala da će poslati četiri tenka specijalne namjene iz sastava inženjerije u zavisnosti od toga šta je ukrajnskim snagama najpotrebnije, prenosi Rojters.

Ta skandinavska zemlja izdvojiće sredstva i za municiju i rezervne djelove.

13:45h

Kremlj je saopštio da NATO, predvođen Sjedinjenim Državama, svakim danom demonstrira svoje neprijateljstvo prema Rusiji i da je sve više uključena u sukob u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je pred novinarima ocijenio da se "NATO trudi svim silama da svoje učešće u sukobu oko Ukrajine učini što jasnijim", prenosi Rojters.

Moskva je više puta ponovila da isporuke oružja Ukrajini od strane zemalja NATO-a odlažu sukob i povećavaju mogućnost dalje eskalacije.

Kijev i Zapad kažu da su isporuke napredne vojne opreme od ključne važnosti za pomoć Ukrajini u odbrani od ruske ofanzive.

11:06h

Njemačka je potpisala ugovore sa Rajnmetalom o ponovnom pokretanju proizvodnje municije za protivavionske topove gepard koje je isporučila Kijevu, izjavio je tamošnji ministar odbrane Boris Pistorijus.

"Brzo ćemo započeti sopstvenu proizvodnju municije za topove gepard u Rajnmetalu. Veoma sam srećan što smo uspjeli da garantujemo isporuku ovog važnog dela PVO sistema", rekao je Pistorijus prije sastanka sa ministrima NATO-a u Briselu, prenosi Rojters.

Njemačka već mjesecima pokušava da pronađe novu municiju za protivavionske topove gepard koje je Bundesver izbacila iz upotrebe 2010. godine.

10:39h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je da NATO mora da osigura da Ukrajina dobije oružje koje joj je potrebno "da pobijedi u ratu" i da se ruski predsjednik Vladimir Putin ne sprema za mir, već se "sprema za još rata".

"Ne vidimo znakove da se predsjednik Putin sprema za mir, ono što vidimo je suprotno, on se 'sprema za još rata', nove ofanzive i nove napade", rekao je Stoltenberg, kako prenosi Rojters.

mk
foto: Reuters

"Ovo je uporni rat iscrpljivanja, dakle, bitka logistike", dodao je Stoltenberg, misleći na potrebe Ukrajine za dodatnim naoružanjem i razgovore o mogućem slanju borbenih aviona Ukrajini.

10:37h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je tvrdnje predsjednice Moldavije Maje Sandu da Moskva planira da destabilizuje situaciju u toj bivšoj sovjetskoj republici.

10:37h

Rat u Ukrajini - 356. dan. Grad Bahmut na istoku Ukrajine meta je snažnog udara ruske artiljerije, dok su se tamošnje ukrajinske snage spremaju za moguće kopnene napade, saopštili su ukrajinski vojni zvaničnici. 

Bonus video: