Kremlj neće pustiti Prigožina u politiku

Ruske vlasti krenule da obuzdaju šefa plaćeničke grupe Vagner, kojem je navodno naloženo da ublaži kritike na račun ruskog vojnog vrha, a državnim medijima da prestanu da ga promovišu

10371 pregleda 3 komentar(a)
Prigožin se posljednjih mjeseci našao u žiži javnosti zbog surovih akcija u Ukrajini, Foto: Rojters
Prigožin se posljednjih mjeseci našao u žiži javnosti zbog surovih akcija u Ukrajini, Foto: Rojters

Njegova privatna vojska se svojski trudi da Rusiji donese pobjedu na bojnom polju u Ukrajini, ali sve brojniji dokazi sugerišu da je Kremlj krenuo da obuzda ono što vidi kao preveliki politički uticaj Jevgenija Prigožina, osnivača ruske plaćeničke grupe Vagner.

Prigožin, 61-godišnji bivši osuđenik i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, godinama je iz sjenke djelovao u ime Kremlja, ali se posljednjih mjeseci pojavio kao jedna od najistaknutijih ličnosti povezanih sa invazijom Rusije na Ukrajinu.

Obrijane glave i sklon prostom rječniku, on je privukao veliku pažnju i u medijima na ruskom jeziku gdje je likovao zato što mu je Zapad uveo sankcije, javno vrijeđao vrh ruske vojske, pokušavao da se dodvori Kremlju uspjehom na bojnom polju i detaljno opisivao regrutovanje desetina hiljada osuđenika za svoju privatnu vojsku.

On se toliko istakao da su saveznici i analitičari počeli da spekulišu da Prigožin možda pokušava da se domogne neke zvanične funkcije ili karijere u politici.

Povezani članci

14. Januar 2023.

Prigožin "puca" na mjesto ministra odbrane?

Međutim, kako piše agencija Rojters, sada je sve više dokaza da je Kremlj krenuo da suzbije u korijenu takve spekulacije, naredivši Prigožinu da prekine javne kritike na račun ministarstva odbrane, a državnim medijima je naloženo da prestanu da pominju njega ili Vagnera po imenu.

Prigožin je prošle nedjelje potvrdio da mu je takođe oduzeto pravo da regrutuje osuđenike iz zatvora, što je ključni stub njegovog rastućeg političkog uticaja i koji je pomogao njegovim snagama da ostvare male, ali stabilne dobitke u istočnoj Ukrajini.

Olga Romanova, direktorka grupe za prava zatvorenika, rekla je da je Ministarstvo odbrane preuzelo regrutaciju osuđenika početkom ove godine. Ministarstvo to nije potvrdilo.

”Stav političkog bloka (Kremlja) je da ga ne puštaju u politiku. Pomalo ga se plaše i smatraju da je nezgodna osoba”, rekao je za Rojters Sergej Markov, bivši savjetnik Kremlja koji je i dalje blizak vlastima.

Prema riječima Sergeja Markova, Kremlj je dobio obećanje od Prigožina da neće osnivati sopstveni politički pokret niti se pridružiti nekoj parlamentarnoj stranci, osim ako to ne zatraži Kremlj. Poruka je da će mu dati vojne resurse, ali da se za sada ne miješa u politiku

Analitičarka Tatjana Stanovaja napisala je u članku za Karnegijevu zadužbinu za međunarodni mir da, iako se čini da Prigožinov pad nije neizbježan, njegove veze sa predsjedničkom administracijom su počele da pucaju.

”Nadzornicima unutrašnje politike se ne sviđa njegova politička demagogija, napadi na zvanične institucije, niti pokušaji da troluje Putinovo osoblje prijetnjom da će formirati političku stranku, što bi bila glavobolja za sve u Kremlju”, napisala je Stanovaja.

”On nije samo postao javna ličnost, on se vidljivo transformiše u istinskog političara sa sopstvenim stavovima.”

Borci Vagnera blizu grada Bahmut
Borci Vagnera blizu grada Bahmut foto: Reuters

Prema riječima Markova, Kremlj je dobio obećanje od Prigožina da neće osnivati sopstveni politički pokret niti se pridružiti nekoj parlamentarnoj stranci, osim ako to ne zatraži Kremlj.

”Poruka je da će mu dati vojne resurse, ali da se za sada ne miješa u politiku”, rekao je Markov.

Prigožin je u petak jednom ruskom voditelju rekao da ima “nula” političkih ambicija.

Markov, koji je opisao Prigožina kao izuzetno konfliktu ličnost, kazao je da vjeruje da je Putin rekao Prigožinu da prekine da javno kritikuje vojni vrh na sastanku u Sankt Peterburgu oko 14. januara. Markov je rekao da ne zna sve detalje o tome ko je šta rekao na sastanku i Rojters nije mogao da potvrdi tačnost njegove tvrdnje.

Prigožin je od tada ublažio kritike i u petak je, u rijetkom intervjuu gledajući u kameru, naglasio da nikoga ne kritikuje.

Sastanak u Sankt Peterburgu, o kojem nije bilo obavještenja na sajtu Kremlja, potvrdio je najmanje još jedan učesnik koji je o tome imao objavu na društvenim mrežama. Kremlj je saopštio da ne komentariše privatne sastanke, navodi Rojters.

Kremlj nije odgovorio na zahtjev za komentar o tome da li je i zašto zauzdao Prigožina, ali je u subotu Siva zona, uticajni kanal na društvenim mrežama povezan sa Vagnerom, objavio nešto što je izgledalo kao procurjeli dokument sa smjernicama Kremlja za državne medije. Primaocima je savjetovano da prestanu da pominju Prigožina ili Vagner i predloženo da umjesto toga koriste generičke fraze za opis njegovih snaga. Rojters nije mogao da provjeri dokument, a državnim medijima nije dozvoljeno da dijele takve smjernice.

Prigožin je u komentarima u ponedjeljak rekao da izgleda kao da je pominjanje Vagnera u ruskim medijima smanjeno u posljednje vrijeme, za šta je okrivio neimenovane “gubitnike” koji pokušavaju da nanesu štetu njegovoj grupi.

Iz centra Vagner grupe u Sankt Peterburgu
Iz centra Vagner grupe u Sankt Peterburgufoto: Reuters

Markov, koji je mnogo pisao o Prigožinu uglavnom u pozitivnom svjetlu, rekao je da je on među onima od kojih je zatraženo da ne promovišu vođu plaćenika.

”Podvukli su da nam ne zabranjuju, ali da je bolje da to ne radimo”, rekao je.

Dmitrij Alperovič, predsjednik američke organizacije Silverado Policy Accelerator, rođen u Rusiji, ocjenjuje da se Prigožinov manevarski prostor smanjuje.

”Prigožinova zvijezda tamni. Pretjerao je u kritikovanju vojske i drugih elita”, napisao je Alperovič na Tviteru. “Sada mu podrezuju krila”.

Nakon višegodišnjeg poricanja, Prigožin je izašao iz sjenke u septembru i priznao da je osnovao Vagner 2014. godine. Do tada je ruska invazija na Ukrajinu bila pošla naopako za vojni vrh, sa haotičnim povlačenjem iz Kijeva, praćenim porazom u sjeveroistočnoj Harkovskoj oblasti, i prijetećim prisilnim povlačenjem iz južnog grada Herson. Ugostiteljski tajkun je brzo pokrenuo kampanju za odnose s javnošću i putem društvenih mreža i državne televizije promovisao je svoju privatnu vojsku kao elitnu borbenu snagu. Sebe je predstavio kao nemilosrdnog efikasnog patriotskog operatora, a vrh Rusije kao nesposoban i nesvjestan realnosti.

Prigožin je slao plaćenike Vagnera da se bore zajedno sa ruskim vojnicima u Siriji i u sukobima širom Afrike u cilju unapređenja geopolitičkih interesa Rusije. On je prošle nedjelje nagovijestio da bi on i njegovi ljudi jednog dana mogli nestati jednako brzo kao što su se pojavili, u šta njegovi brojni neprijatelji vjerovatno sumnjaju.

”Kada više ne budemo potrebni, spakovaćemo se i vratiti u Afriku”, rekao je šef Vagnera.

Priznao vezu sa “farmom trolova”

Prigožin je juče rekao da je osnovao i finansirao Agenciju za internet istraživanje (IRA), kompaniju za koju Vašington kaže da je “farma trolova” koja se miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

On je ranije priznao miješanje u američke izbore, ali se čini da jučerašnje saopštenje ide dalje nego ranije u izlaganju njegovih konkretnih veza sa IRA, čije je sjedište u Sankt Peterburgu.

”Nikada nisam bio samo finansijer Agencije za internet istraživanje. Osmislio sam je, stvorio sam je, dugo sam njome upravljao”, rekao je Prigožin u objavi koju je na društvenim mrežama podijelila pres služba njegove ketering grupe “Konkord”.

”Ona je osnovana da zaštiti ruski informativni prostor od prostačke i agresivne antiruske propagande Zapada”, rekao je Prigožin.

Sjedinjene Države su prve put uvele sankcije Prigožinu 2018. zbog njegovih veza sa IRA i optužile za zavjeru za prevaru SAD.

U izvještaju specijalnog savjetnika Roberta Milera o njegovoj istrazi o ulozi Rusije u američkim izborima 2016. navodi se da je IRA nastojala da izazove razdor u SAD kroz “informacioni rat”.

U Milerovom izvještaju se navodi da joj je cilj bio da okrene izbore 2016. u korist Donalda Trampa.

Bonus video: