Ministarstvo odbrane Rumunije: Otkrivena letjelica koja liči na meteorološki balon, poslati avioni

Ministarstvo odbrane Rumunije je saopštilo da su posade aviona ostale u tom području 30 minuta i vratile se u bazu nakon pošto nisu imale ni vizuelnu, ni radarsku potvrdu cilja

4524 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sistem za nadzor rumunskog Ratnog vazduhoplovstva otkrio je u vazdušnom prostoru Rumunije letjelicu koja liči na meterološki balon, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je Ratno vazduhoplovstvo deset minuta od otkrivanja letjelice na 11.000 metara visine, poslalao dva aviona MiG 21 koji međutim nisu uspjeli da potvrde prisustvo objekta, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rumunije je saopštilo da su posade aviona ostale u tom području 30 minuta i vratile se u bazu nakon pošto nisu imale ni vizuelnu, ni radarsku potvrdu cilja.

Moldavija, koja se graniči sa Rumunijom i Ukrajinom, nakratko je danas zatvorila svoj vazdušni prostor iz bezbjednosnih razloga koje nije otkila.

Letjelica nad Rumunijom je detektovana u vrijeme spora SAD i Kine pošto je nad SAD 4. februara oboren balon koji se smatra kineskom špijunskom letelicom, dok Peking tvrdi da je bio zalutali meteorološki, a potom su iznad SAD i Kanade oborene još tri drugačije letelice čija priroda nije utvrđena.

Bonus video: