"Putin koristio poseban voz za službena putovanja, u blizini rezidencija izgrađena tajna željeznička mreža"

Voz je oklopljen, navodi se u izvještaju, dodajući da je Putin počeo da ga koristi u drugoj polovini 2021. godine dok su se ruske snage spremale da napadnu Ukrajinu

10772 pregleda 8 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Istraživački izvještaji govore da je ruski predsjednik Vladimir Putin koristio posebno izgrađen oklopni voz za svoja službena putovanja, dok je u blizini njegovih rezidencija izgrađena tajna željeznička mreža.

Prema izvještaju istraživačke kuće Projekt (Proyekt), jedna takva tajna željeznička stanica i nekoliko željezničkih pruga izgrađene su na teritoriji nacionalnog parka Valdai u sjeverozapadnoj regiji Novgorod, u blizini tamošnje predsjedničke rezidencije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Projekt kaže da stanica, koju su njeni dopisnici otkrili prošle jeseni, ima heliodrom i dobro je čuvana. Tajna željeznička stanica i pruge su, kako navodi izdanje, izgrađene 2019.

U izvještaju, koji uključuje satelitske fotografije, kaže se da je još jedna željeznička stanica izgrađena 2015. godine u Novo-Ogarjovu u blizini Moskve, oko 400 metara od Putinove rezidencije.

Još jedna posebna željeznička platforma i željeznička pruga odvojena visokom ogradom od ostalih željezničkih pruga izgrađena je u blizini Putinove rezidencije Bocharov Ruchei u crnomorskom ljetovalištu Soči 2017. godine, navodi se u istraživačkom izvještaju.

Druga istražna grupa, Dosje (Dossier), 13. februara je takođe objavila izvještaj u kojem se navodi da Putin više voli da putuje vozom koji je specijalno napravljen za njega 2015. godine.

Voz je oklopljen, navodi se u izvještaju, dodajući da je Putin počeo da ga koristi u drugoj polovini 2021. godine dok su se ruske snage spremale da napadnu Ukrajinu.

Prema njima, Putin je počeo da koristi vozove umjesto aviona kako bi izbjegao moguće praćenje njegovih letova, jer je mnogo teže pratiti kretanje vozova.

Takođe 13. februara, novinski sajt SOTA saopštio je da je dobio informacije o renoviranju napuštene željezničke stanice u Moskvi kako bi služila Putinovim i potrebama drugih najviših zvaničnika.

U izvještaju SOTA-e navodi se da je željeznička stanica renovirana nekoliko sedmica prije nego što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu krajem februara 2022.

Bonus video: