EU uvodi deseti paket sankcija Rusiji: "Već skoro godinu, ruski agresivni rat sije smrt i uništenje..."

“Ovo uključuje one koji su odgovorni za vojne aktivnosti, za političke odluke, propagandu i dezinformacije”, kazao je Borelj

6203 pregleda 21 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: REUTERS
Ursula fon der Lajen, Foto: REUTERS

Evropska unija (EU) uvešće deseti paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, vrijedan 11 milijardi eura, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Već skoro godinu, ruski agresivni rat sije smrt i uništenje. Počinilac mora da plati za ovo ", rekla je Fon der Lajen u video izjavi.

Ona je kazala i da će Iran biti meta sankcija, jer je povezan sa nabavkom dronova korištenih u napadima Rusije na Ukrajinu.

Sankcionisano je sedam iranskih organizacija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da Rusija nastavlja da pokazuje svoje neljudsko lice brutalnim raketnim terorom protiv civilnih ciljeva.

“Predlažemo deseti paket sankcija protiv onih koji su oruđe u nastavku ovog brutalnog rata”, rekao je Borelj.

Sankcije će, kako je najavio, obuhvatiti mjere prema bankarskom sektoru, napredne tehnologije, kao i sankcionisanje skoro 100 dodatnih pojedinaca i subjekata zbog njihove uloge u podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

“Ovo uključuje one koji su odgovorni za vojne aktivnosti, za političke odluke, propagandu i dezinformacije”, kazao je Borelj.

Dodao je da se sankcije obuhvataju i one koji su umiješani u nehumane otmice, deportacije i prisilno usvajanje ukrajinske djece u Rusiju, kao i na one koji omogućavaju pljačku ukrajinskih resursa.

Borelj je naveo da sankcije uključuju i potpunu zabranu izvoza iranskih subjekata koji se bave proizvodnjom i nabavkom bespilotnih letjelica.

“Na sastanku ministara NATO-a u utorak smo dobili jasne dokaze da se to dešava”, rekao je Borelj.

Sankcije se proširuju i na opunomoćene vlasti i takozvane sudije u četiri ilegalno pripojene ukrajinske regije Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje, koji, kako je naveo Borelj, daju lažni legitimitet ruskim vladarima i njihovim nezakonitim odlukama.

“Nastavićemo da pojačavamo pritisak na Rusiju, i činićemo to koliko god bude potrebno, dok Ukrajina ne bude oslobođena brutalne ruske agresije”, rekao je Borelj.

Bonus video: