Borelj: Obezbijediti Ukrajini vojnu pomoć, počela nova ruska ofanziva

Borelj je izjavio da je stvarnost na terenu izuzetno zabrinjavajuća i da će "ovo proljeće i predstojeće ljeto biti odlučujući u ratu"

3619 pregleda 6 komentar(a)
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je taj blok da odmah obezbijedi oružje i obuku ukrajinskoj vojsci, navodeći da je počela nova ruska ofanziva.

Kako prenosi Anadolija, Borelj je govorio na debati posvećenoj prvoj godišnjici rata u Ukrajini, na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

On je u utorak učestvovao na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Briselu, gdje je šef ukrajinske odbrane Oleksij Reznjikov informisao ministre odbrane zemalja članica NATO-a o situaciji i zatražio dodatnu podršku.

Borelj je poručio evropskim poslanicima da je stvarnost na terenu trenutno izuzetno zabrinjavajuća i da će "ovo proljeće i predstojeće ljeto biti odlučujući u ratu".

"Ruska kontraofanziva je počela, makar i u malom obimu s angažovanjem više od 360 hiljada ruskih vojnika, duplo više nego što je bilo na početku, dok Ukrajina prvi put ima manje vojnika na terenu. Treba više municije i više obuke za ukrajinske trupe", rekao je Borelj.

On je pozvao blok da pojača vojnu pomoć Kijevu, jer je to, kako je kazao, način da se postigne mir.

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine, EU i države članice pružile su 50 milijardi eura direktne podrške Ukrajini, uključujući više od 12 milijardi vojne pomoći.

Bonus video: