Moskva i Kijev razmijenili po 101 ratnog zarobljenika

Rat u Ukrajini - 358. dan

32949 pregleda 19 komentar(a)
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2023. 22:50h
Završeno
21:00h

NATO mora da se pripremi za dugotrajni sukob sa Rusijom, jer ruski predsjednik Vladimir Putin godinu dana nakon invazije na Ukrajinu ne pokazuje želju za mirom, kazao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

17:37h

Britanski premijer Riši Sunak i poljski predsjednik Andžej Duda saglasni su da je jačanje podrške Ukrajini u narednim nedjeljama od velike važnosti.

"Složili su se da je važno da se podrška Ukrajini ubrza u narednim nedjeljama, a riječi je bilo i o obuci ukrajinskih pilota na avionima NATO standarda, koja će uskoro početi u Velikoj Britaniji", saopštila je Sunakova kancelarija nakon sastanka dvojice lidera u Londonu, prenosi Rojters.

17:28h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina predala 101 ratnog zarobljenika sa svoje teritorije.

"Avioni vazdušnih snaga Rusije dovešće oslobođene vojnike u Moskvu na liječenje i rehabilitaciju u bolničkim ustanovama Ministarstva odbrane", navodi se u ruskom saopštenju, prenosi Rojters.

U međuvremenu, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak, kazao je da je njima vraćeno 100 vojnika i jedan civil.

"Skoro svi su branili opkoljeni Mariupolj prije nego što je pao u ruke ruskih snaga", rekao je Andrij Jermak na Telegramu.

Ranije ovog mjeseca, Zelenski je saopštio da su od početka sukoba prošlog februara obezbijedili oslobađanje 1.762 osoba iz ruskog zarobljeništva.

13:38h

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen sastao se danas u Kijevu sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom pred očekivani sastanak sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, javili su izraelski mediji.

Dok je trajao sastank Koena i Kulebe oglasile su se sirene za vazdušnu uzbunu, ali sastanak nije ometen.

Koen je prvi izraelski ministar koji je posjetio Ukrajinu od ruske invazije prije nepunih godinu dana, prenio je Frans pres.

"Došao sam da kažem: Izrael stoji uz Ukrajinu i uz Ukrajince u ovim teškim vremenima", objavio je šef diplomatije Izraela na Tviteru.

On je po dolasku u Kijev najprije posjetio Buču, sjeverozapadno od glavnog grada Ukrajine, simbol zločina za koji se optužuje Rusija.

"Putovao sam u Buču, predgrađe Kijeva, jako oštećenu na početku rata. Niko ne može ostati ravnodušan prema tim teškim slikama i pričama o zločinima koje sam ovdje čuo. Izrael osuđuje svaki namjeran napad na nevine ljude", napisao je Koen na Tviteru.

On je položio vijenac na zajedničku grobnicu 116 civila ubijenih u Buči.

Izraelski ministar je posjetio i memorijal Babin Jar, gdje su nacisti i njihovi lokalni saradnici ubili više od 30.000 Jevreja septembra 1941. godine, a koje čuva ukrajinska vojska i ne dozvoljava pristup, prenijeli su izraelski mediji.

Koen je najavio da će se danas istaći izraelska zastava na Ambasadi Izraela u Kijevu koja će obnoviti svoje aktivnosti u cilju jačanja odnosa između dvije zemlje, navedeno je u saopštenju izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

Od početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara 2022. Izrael je nastojao da ostane neutralan u tom sukobu posebno zbog prisustva ruske vojske u susjednoj Siriji.

Izrael, koji potvrđuje privilegovane odnose sa Moskvom, gdje živi više od million građana iz bivšeg Sovjetskog Saveza, nije snabdijevao Kijev oružjem, uprkos ponovljenim molbama predsjednika Zelenskog, koji je po nacionalnosti Jevrej.

Početkom februara premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da njegova zemlja razmatra vojnu pomoć Ukrajini i ponudio da posreduje u sukobu.

Rusija je tada upozorila Izrael da sve zemlje koje ispručuju oružje moraju razumjeti da će se to oružje smatrati legitimnom metom ruskih oružanih snaga, kako je navelo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

10:43h

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da grad Bahmut, epicentar borbi na istoku Ukrajine, Moskva neće osvojiti prije "marta ili aprila".

"Mislim u martu ili aprilu. Da biste zauzeli Bahmut morate da presiječete sve puteve snabdijevanja", rekao je Prigožin u video snimku objavljenom noćas na kanalu Telegram WarGonzo.

"Mislim da bismo uzeli Bahmuta da nije bilo ove monstruozne vojne birokratije i da kad nas ne bi spoticali svaki dan", rekao je Prigožin.

Vagner je mjesecima vodio ofanzivu protiv Bahmuta sa veoma velikim gubicima i regrutovao je veliki broj zatvorenika da se bore u Ukrajini.

Prigožin je 9. februara rekao da je ova regrutacija prestala i da ne krije da je u sukobu sa ruskom vojnom hijerarhijom.

09:13h

Rusija planira masovni napad 24. februara, na godišnjicu napada na Ukrajinu, saopštio je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

Danilov je rekao da je Ukrajina spremna za udare, prenose agencije.

"Spremni smo za to. Mislim da već znamo šta su takvi napadi, nakon što smo imali 115 do 120 projektila za jedan dan", kazao je Danilov.

On je poručio da će Ukrajina "izdržati i taj dan".

(MINA)

09:10h

Šef izraelske diplomatije Eli Koen doputovao je jutros u Kijev, saopštilo je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova.

To je prva posjeta jednog izraelskog ministra Ukrajini od pokretanja ruske invazije prije skoro godinu dana.

"Bili smo uz ukrajinski narod i Ukrajinu protekle godine", poručio je Koen po dolasku.

Eli Koen će se u Kijevu sastati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi se u saopštenju izraelskog ministarstva.

(BETA)

07:37h

Rusija je danas pokrenula raketne udare širom Ukrajine, rekli su ukrajinski zvaničnici, nakon što su zapadni saveznici obećali da će pojačati vojnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama kako bi podržali planiranu kontraofanzivu, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je protivvazdušna odbrana na jugu oborila osam projektila Kalibr ispaljenih sa broda u Crnom moru, ali su druge rakete pogodile sjevernu i zapadnu Ukrajinu, kao i centralne regione Dnjepropetrovska i Kirovograda.

Jedna raketa je pogodila industrijsku lokaciju u zapadnom gradu Lavovu, izazvavši požar koji je stavljen pod kontrolu, saopštile su vlasti.

07:22h

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak saopštio je da je 79-godišnja žena poginula u ruskom raketnom udaru na grad Pavlograd, koji se nalazi 75 kilometara istočno od regionalne prijestonice Dnjepra, prenosi Kijev indipendent.

Rusija je pokrenula masovni raketni udar na Ukrajinu u ranim satima 16. februara.

U napadu su povrijeđena još dva civila - 79-godišnji muškarac i 37-godišnja žena, rekao je Lisak u danas u objavi na društvenoj mreži Telegram .

Oni su hospitalizovani.

Fabrika se zapalila nakon napada, a u Pavlogradu je uništeno sedam privatnih kuća, rekao je guverner.

Upozorenja o vazdušnim napadima aktivirana su u svim ukrajinskim regionima tokom noći 16. februara.

Zvukovi eksplozija čuli su se u različitim djelovima zemlje, uključujući Kijevsku, Lavovsku, Dnjepropetrovsku i Poltavsku oblast.

Bonus video: