Europol: Slovenačka policija uhapsila 13 osumnjičenih za krijumčarenje 212 migranata, pronađeno oružje, droga, pare...

Akcija je, nakon višemjesečne međunarodne istrage, sprovedena u saradnji sa organima za sprovođenje zakona iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Rumunije, a koordinisao je Europol

11490 pregleda 1 komentar(a)
Oduzeto oružje, Foto: Europol
Oduzeto oružje, Foto: Europol

Slovenačka policija uhapsila je 13 osoba za koje se sumnja da su odgovorne za krijumčarenje najmanje 212 migranata, objavio je Europol.

Akcija je, nakon višemjesečne međunarodne istrage, sprovedena u saradnji sa organima za sprovođenje zakona iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Italije i Rumunije, a koordinisao je Europol.

Migranti su navodno plaćali ogromne sume švercerima da bi tajno ušli u Evropsku uniju (EU) i krenuli na dalje destinacije unutar njenih granica.

Policija je tokom akcije kod osumnjičenih iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) pronašla oružje sa više hiljada komada municije, drogu i gotovinu.

Europol navodi da su kriminalci reklamirali svoje nezakonite aktivnosti na različitim platformama društvenih medija kako bi privukli što više migranata da budu prokrijumčareni preko granica.

U tom cilju objavljeni su video snimci uspješnih transporta. Migranti bi se kretali na dva glavna pravca, ili iz Hrvatske preko Slovenije do Italije, ili iz Srbije preko Mađarske do Austrije.

Rezultati operacije:

Uhapšeno 13 osumnjičenih (slovenačkih, srpskih i bosanskohercegovačkih državljana)

Najmanje 212 migranata prokrijumčareno je u najmanje 16 odvojenih incidenata

Zaplijenjeno: Oružje (automatska puška, poluautomatski pištolj, prigušivači, lovačka puška sa ugrađenim optičkim nišanom i preko 2.300 komada različite vrste municije), razne nedozvoljene droge, nedozvoljene doping supstance, elektronski uređaji i gotovina

Preko tri miliona nezakonite dobiti

Migranti koji su koristili usluge kriminalaca morali su da plaćaju previsoke cijene da bi tajno prešli u EU.

Ilegalni put iz Srbije u Austriju zahtijevao bi plaćanje od oko 5.000 eura po osobi.

Cio put od zemlje porijekla do EU koštao bi između 15.000 i 20.000 eura, čime bi šverceri ostvarili ogromnu zaradu.

Istražitelji smatraju da su kriminalci za transport iz Srbije u Austriju pribavili najmanje 100.000 eura, a ukupno preko 3.180.000 eura.

Migranti su u Mađarsku preko srpsko-mađarske granice najčešće ulazili pješke uz pomoć vodiča. Osumnjičeni su ih potom pokupili vozilima.

Istrage pokazuju da je u istom vozilu moglo biti prevezeno do 37 osoba, što ih je izložilo ekstremnim rizicima po zdravlje i život.

Migranti su potom prebačeni preko Mađarske i odbačeni blizu austrijske granice. Nakon što bi pješke prešli granicu u Austriju, predavali bi se policiji i tražili azil.

Bonus video: