Lukašenko: Moskva nikad nije tražila da uđemo u rat sa Ukrajinom, sa Rusijom zajedno samo ako neko napadne Bjelorusiju

"Ako neko izvrši agresiju na Bjelorusiju, odgovor će biti najoštriji, a rat će poprimiti sasvim drugu prirodu"

3421 pregleda 3 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Rusija nikada nije tražila od te zemlje da uđe u rat sa Ukrajinom.

Kako je objavila državna novinska agencija Belta, a prenosi Rojters, on je dodao i da će narediti svojim trupama da se zajedno sa Rusijom bore samo ako neka druga zemlja pokrene napad na Bjelorusiju.

"Spreman sam da se borim sa Rusima sa teritorije Bjelorusije samo u jednom slučaju - ako makar i jedan vojnik uđe na teritoriju Bjelorusije da puca na moj narod. Ako neko izvrši agresiju na Bjelorusiju, odgovor će biti najoštriji, a rat će poprimiti sasvim drugu prirodu", rekao je Lukašenko.

Lukašenko, koji je više puta negirao tvrdnje Kijeva i Zapada da bi njegova zemlja mogla dalje da bude uvučena u rat u Ukrajini od strane Moskve, takođe je rekao da planira da se u petak sastane sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Rusija je koristila Bjelorusiju kao polaznu tačku za svoju punu invaziju na Ukrajinu prošle godine, kada je pokrenula neuspjelu ofanzivu na ukrajinsku prijestonicu Kijev iz te zemlje.

Nalet vojnih aktivnosti i zajedničkih vježbi vazdušnih snaga između Rusije i Bjelorusije ranije ove godine ponovo je podstaklo zabrinutost da bi Minsk mogao da se spremi da preuzme aktivniju ulogu u sukobu.

Bonus video: