Španija: Usvojen zakon da stariji od 16 godina mogu da promjene pol bez medicinske procjene

Oni koji su željeli da promjene pol u ličnoj karti do sada su morali da imaju medicinsku dijagnozu rodne disforije i da dvije godine budu na hormonskoj terapiji. Sada je dovoljno da se izjasne da su drugi pol i ako to još jednom potvrde poslije tri mjeseca, imaće pravo da traže izmjenu u ličnim dokumentima

8044 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa proslave donesenog zakona u Madridu, Foto: Reuters
Detalj sa proslave donesenog zakona u Madridu, Foto: Reuters

Španski parlament je usvojio zakon koji omogućava osobama starijim od 16 godina da promjene svoj zakonski priznati pol bez medicinske procjene.

Zakon je u Senatu usvojen sa 191 glasom za i 60 protiv, čime je okončana debata koja je trajala 20 mjeseci. U decembru prošle godine zakon je većinom glasova usvojen u Donjem domu parlamenta, prenosi BBC.

Proces promjene pola u zvaničnim dokumentima sada bi trebalo da traje između tri i četiri mjeseca, prenosi N1.

Oni koji su željeli da promjene pol u ličnoj karti do sada su morali da imaju medicinsku dijagnozu rodne disforije i da dvije godine budu na hormonskoj terapiji.

Sada je dovoljno da se izjasne da su drugi pol i ako to još jednom potvrde poslije tri mjeseca, imaće pravo da traže izmjenu u ličnim dokumentima.

Za osobe stare 12 i 13 godina za to će biti neophodna saglasnost suda, dok će osobama starim 14 i 15 godina biti potrebna dozvola roditelja.

Prije glasanja, ministarka za jednakost Irena Montero pozvala je parlamentarce da podrže zakon i poručila da "transrodne osobe nisu bolesnici, već ljudi kao svi ostali".

Danska je 2014. godine prva u Evropi usvojila veoma sličan zakon, a sada devet država na našem kontinentu prihvata promjenu pola na osnovu ličnog izjašnjenja.

Bonus video: