Makron: Ruska ofanziva mora da propadne, nije vrijeme za dijalog

Rat u Ukrajini - 359. dan

36656 pregleda 23 komentar(a)
Ukrajinska vojska u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2023. 22:04h
Završeno
19:37h

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da su postigli servisni sporazum sa Ukrajinom, čime se otvara put za razgovore o punopravnom programu kreditiranja, što bi podržalo nastojanje Kijeva da uđe u Evropsku uniju.

Kako prenosi Rojters, MMF je u saopštenju naveo da je inflacija u Ukrajini počela da usporava, dok se ove godine očekuje postepeni ekonomski oporavak.

18:06h

Bjelorusija je spremna da proizvodi borbene avione "Suhoj SU-23" za napade na kopnene ciljeve, jer su se "pokazali efikasnim u Ukrajini", rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tokom njihovog sastanka nadomak Moskve.

16:42h

Francuski predsjednik Emanuel Makron pooštrio je svoj stav prema Moskvi, pozivajući saveznike da pojačaju vojnu podršku Ukrajini kako bi joj pomogli da odbije rusku invaziju, kazavši da sada nije vrijeme za dijalog.

Kako prenosi Rojters, Makron je ranije dobijao kritike od nekih saveznika u NATO-u zbog mještovitih izjava vezanih za rat u Ukrajini, dok neki smatraju da je Pariz slaba karika u zapadnom savezu.

"Nije vrijeme za dijalog sa Rusijom", rekao je on u govoru na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, naglasivši da ruska ofanziva "mora da propadne".

Makron ističe da će za sada udvostručiti francusku podršku Kijevu

"Apsolutno moramo da pojačamo našu podršku i naše napore otporu ukrajinskog naroda i njegove vojske i pomognemo im da pokrenu kontraofanzivu koja jedina može da omogući kredibilne pregovore. Koje će odrediti Ukrajina, njene vlasti i njen narod", rekao je Makron.

"Spremni smo da intenziviramo (naše napore) i spremni smo za produženi sukob. To je jedini način da vratimo Rusiju za sto i izgradimo trajni mir", tvrdi Makron.

Makron je dodao da ako Evropa želi da bude u ovome na duge staze, blok treba da uloži u ponovno naoružavanje i da pomjeri lance snabdijevanja nazad na kontinent, i dalje od partnera koji nisu iz Evropske unije.

On je pozvao EU da do ljeta donese zajednički program ulaganja u odbranu kako bi mogla da brine o svojim interesima.

"Ako Evropa želi da brani Evropu, mora da se naoruža, iskoristi prednosti interoperativnost NATO-a i da ubrza svoj kapacitet proizvodnje na evropskom tlu", rekao je Makron.

16:32h

Poljska vlada se zalaže da se odluka o isporuci zapadnih borbenih aviona donese na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, na šta je početkom februara pozvao ambasador Varšave u Berlinu. Poljska i Holandija već nedjeljama ne isključuju isporuku NATO borbenog aviona F-16.

Povezani članci

17. Februar 2023.

Minhenska bezbjednosna konferencija: F-16 za Ukrajinu?

16:15h

"I rat u Ukrajini pokazuje da bezbjednost nije regionalna, bezbjednost je svjetska", rekao je Stoltenberg na margini Minhenske bezbjednosne konferencije.

15:37h

Njemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas zemlje koje mogu da isporuče tenkove Ukrajini da "to zaista i urade", u vrijeme kada slanje tenkova koje su najavili saveznici ide sporije nego što se nadalo.

Vojna podrška Ukrajini treba da se nastavi i to znači da "svi oni koji mogu da isporuče takve borbene tenkove to zaista učine", rekao je Šolc u obraćanju na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Šolc koji se redovno kritikuje zbog navodnog oklijevanja oko podrške Kijevu obećao je da će tokom trodnevne Minhenske konferencije voditi "intenzivnu kampanju" da bi se saveznici pomjerili po ovom pitanju.

Poslije pritisaka sa svih strana da isporuči njemačke tenkove Leopard dva Ukrajini, on je krajem januara odobrio da to uradi Nemačka, kao i druge evropske zemlje koje imaju njemačke tenkove.

Međutim pregovori sa partnerima u NATO, koji su uslijedili, nisu za sada doveli do toga da se prikupi dovoljno tekova za formiranje cijelog bataljona, odnosno oko trideset najmodernijih tenkova 2A6.

Njemački ministar odbrane Borsi Pistorijus priznao je da su saveznici do sada skupili pola bataljona tenkova 2A6 od kojih je 14 iz Nemačke i tri iz Portugala.

Drugi bataljon će biti sastavljen od tenkova A4, starijeg tipa, a najviše će ih dati Poljska.

Šolc je rekao u Minhenu da će Njemačka pomoći svojim partnerima da donesu tu odluku, na primjer obukom ukrajinskih vojnika u Njemačkoj, ili pružajući im logističku podršku.

15:34h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas saveznike da "ubrzaju" podršku njegovoj zemlji na koju su ruske trupe izvršile invaziju prije gotovo godinu dana i naglasio da "nema alternative pobjedi Ukrajine".

"Potrebna nam je brzina. Brzina da zaključimo sporazume, brzina u isporukama da se ojača naša borba, brzina u odlukama da se ograniči ruski potencijal. Nema alternative brzini zato što od toga zavisi život", rekao je on u video obraćanju na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Zelenski je dodao da "nema alternative pobjedi Ukraijne" i da "nema alternative" Ukrajine u Evropskoj uniji i u NATO.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da dobije u vremenu za svoju agresiju i računa na zamor strana, dodao je Zelenski.

"Jasno je da Ukrajina neće biti njegova poslednja etapa. On će nastaviti svoju ofanzivu ka drugim zemljama bivšeg sovjetskog bloka", rekao je Zelenski.

13:04h

Mirovni pregovori mogu da počnu kada Rusija povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine. Druge opcije samo daju Rusiji vremena da pregrupiše snage i nastavi neprijateljstva u bilo kom trenutku, saopštio je Mihailo Podoljak, politički savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Rojters.

10:26h

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da komentari podsekretarke Sjedinjenih Američkih Država Viktorije Nuland o tome da Vašington podržava ukrajinske napade na Krim pokazuju da je SAD bio umiješan u sukob.

Krim, koji uključuje luku Sevastopolj u kojoj se nalazi ruska Crnomorska flota, zapadne i ruske diplomate vide kao najveću žarišnu tačku ukrajinskog rata, prenosi Rojters.

09:28h

U ruskim napadima na sedam ukrajinskih oblasti tokom posljednja 24 sata strdalo je devet, a povrijeđene su 24 osobe, obajavio je "Kijev Independent".

"Rusija je pogodila 16 naselja i jednu zajednicu u Donjeckoj oblasti, ubivši pet civila i ranivši još deset", rekao je guverner te oblasti Pavlo Kirilenko.

Izmjena: 14:01h
09:28h

Rat u Ukrajini ušao je u 359. dan - šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Povezani članci

16. Februar 2023.

Moskva i Kijev razmijenili po 101 ratnog zarobljenika

Bonus video: