Minhenska bezbjednosna konferencija: F-16 za Ukrajinu?

Ignat kaže da je uvjeren da će njegovi piloti upravljati zapadnim ratnim avionom u Ukrajini za šest mjeseci. Jer, pripreme na terenu su već u toku. Ukrajinski građevinski radnici već izravnavaju nove piste na raznim aerodromima i pripremaju jednostavne puteve za F-16

5288 pregleda 4 komentar(a)
Američki F-16 u Brazilu, Foto: Reuters
Američki F-16 u Brazilu, Foto: Reuters

Poljska želi da isporuči avione F-16 zajedno sa svojim saveznicima. Ukrajina već priprema piste za zapadni mlaznjak.

Očajnički zahtjev iz Kijeva ponavlja se još od samog početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. "Zatvorite naše nebo", uvijek iznova je tražio narod Ukrajine. Ali, zonu zabrane letova od strane NATO – kao što je to učinio nad Bosnom i Hercegovinom tokom tamošnjeg rata 1990-ih – kategorički su isključile pristalice Ukrajine predvođene SAD.

Takva misija je značila ulazak u rat Zapadne alijanse. I to treba izbjegavati po svaku cijenu. Nedavno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski preformulisao poziv na "zatvaranje neba" u svom govoru pred oba doma britanskog parlamenta u Londonu, u: "Dajte nam krila", tražeći na taj način borbene avione kako bi ukrajinski piloti obezbijedili vazdušni prostor iznad Ukrajine.

SAD finansira obuku pilota

U julu 2022. Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je 100 miliona dolara za finansiranje obuke ukrajinskih pilota na borbenom avionu američke proizvodnje F-16. Poljska je ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu isporučila stare sovjetske borbene avione MiG-29 ubrzo nakon početka ruske invazije. Prema izvorima u Varšavi, oni su služili kao "prodavnica rezervnih djelova".

Ali, nisu isključili ni isporuku drugih borbenih aviona MiG, koji su poznati ukrajinskim pilotima. Jurij Ignat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je za DW da ni oni neće biti od velike pomoći njegovoj zemlji poslije godinu dana rata: "Danas sovjetski avioni neće moći da promjene tok rata". Oni ne bi pomogli protiv vazdušne nadmoći ruskih napadača, rekao je Ignat i dodao da se "mora preći na zapadne avione", inače će Ukrajina ostati "tehnološki inferiorna" u odnosu na Rusiju.

Ukrajinski piloti u svojim starim sovjetskim avionima sa zastarjelim radarom ne bi ni primjetili da je na njih ispaljena raketa, kaže portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Što je najvažnije, ruski ratni avioni sada ispaljuju svoje rakete na infrastrukturu Ukrajine i civile sa bezbjedne udaljenosti. To je zbog zapadne vojne opreme koju je Ukrajina dobila u proteklih jedanaest mjeseci: protivavionski tenkovi poput Geparda koje je isporučila Njemačka očigledno uspješno drže ruske mašine na odstojanju.

"Rusija se prilagodila dometima koji su dostupni Ukrajini", rekao je za DW Niko Lange iz Minhenske bezbjednosne konferencije (MSC). Ekspert za Ukrajinu ukazuje na takozvani kopneni most do poluostrva Krim, koji je Rusija aneksirala 2014. godine. Snage Kremlja održavaju na jugu, gdje relativno mali pojas zauzima Rusija, važnu komandnu, kontrolnu i logističku infrastrukturu izvan dometa ukrajinskih raketa.

Da bi imale bilo kakvu šansu da ponovo zauzmu okupiranu teritoriju, kaže Lange, ukrajinskim snagama je potrebno oružje sa "većim dometom da pripreme bojno polje za napad za oslobađanje tog područja". Bivši komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis je ovo naglasio u intervjuu za DW o ukrajinskim oružanim snagama: "Što prije ih dovedemo u poziciju da postignu odlučujući rezultat, to bi se pre (rat, prim. aut.) moglo završiti".

Hodžis je pozvao na brzu isporuku borbenih aviona i raketa dugog dometa Ukrajini. Kalkulacija iza ovoga: tako bi ukrajinske oružane snage mogle prvo da napadnu linije snabdijevanja između fronta i ukrajinske obale na Azovskom moru i - nakon uspešnog ponovnog zauzimanja ovdje - zatim i most između ruskog kopna i Krima. Poluostrvo bi tada bilo odsječeno od ruskih snabdijevanja.

Poljska traži odluku na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji

Ali, poljska vlada se zalaže da se odluka o isporuci zapadnih borbenih aviona donese na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji. Na to je početkom februara pozvao ambasador Varšave u Berlinu u intervjuu njemačkoj novinskoj grupi "Redaktionsnetzwerk Deutschland". Poljska i Holandija već nedjeljama ne isključuju isporuku NATO borbenog aviona F-16.

Ali i o drugim zapadnim avionima se iznova raspravlja među analitičarima. To uključuje borbeni avion Gripen (Saab 39 Gripen) švedskog proizvođača naoružanja Saab, koji se proizvodi od sredine 1990-ih. Gripen bi "odgovarao našoj klimi", rekao je za DW Jurij Ignat iz ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Ali, "prelazak na Gripen mogao bi da traje decenijama".

Francuski predsjednik Emanuel Makron nije isključio isporuku sličnog novog francuskog aviona Rafal (Dassault Rafale) u januaru. Ova mašina je "jedan od najskupljih aviona na svijetu", kaže Ignat i pita: "Koliko bi se ovih moglo isporučiti, ko će to platiti?"

Priprema puteva za F-16

Ignat kaže da je uvjeren da će njegovi piloti upravljati zapadnim ratnim avionom u Ukrajini za šest mjeseci. Jer, pripreme na terenu su već u toku. Shodno tome, ukrajinski građevinski radnici već izravnavaju nove piste na raznim aerodromima i pripremaju jednostavne puteve za borbeni avion F-16.

Za razliku od starog MiG-29, zapadni mlaznjak bi mogao biti oštećen na starim betonskim pistama iz sovjetskog doba.

Bonus video: