Makron želi poraz Rusije, ali da ne bude slomljena

Rat u Ukrajini - 360. dan

42352 pregleda 43 komentar(a)
Groblje u Krasnodarskoj pokrajini na kojem su sahranjeni pripadnici Vagner grupe, Foto: Reuters
Groblje u Krasnodarskoj pokrajini na kojem su sahranjeni pripadnici Vagner grupe, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2023. 23:10h
Završeno
23:05h

Francuski predsjednik Emanuel Makron  izrazio je večeras želju da Rusija bude poražena u ratu sa Ukrajinom, ali je upozorio da stav Francuske nikada neće biti da Rusija bude slomljena.

"Želim da Rusija bude poražena u Ukrajini i želim da Ukrajina može da odbrani svoju poziciju, ali sam uvjeren da na kraju to neće biti riješeno na vojni način", rekao je Makron u intervjuu za nekoliko francuskih medija.

Makron je rekao da ne misli kao neki da Rusiju treba potpuno poraziti i napasti na njenom tlu.

"Takvi žele prije svega da slome Rusiju. To nikada nije bio stav Francuske i nikada neće biti", dodao je on.

Francuski predsjednik je ponovio da se zalaže za rješenje rata u Ukrajini putem pregovora.

"Ono što je danas potrebno jeste da Ukrajina predvodi vojnu ofanzivu koja će poremeniti ruski front kako bi se pokrenuo proces pregovora", rekao je Makron za "Žurnal di dimanš" (Le Journal du dimanche), Figaro (Le Figaro) i radio Frans enter (France Inter).

Francuski predsjednik je dodao da za sada ne vidi boljeg rješenja od pregovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, aludirajući da bi bilo gore kada bi se pregovaralo sa ljudima kao što je tvrdi šef Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev ili šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin.

"Da li iskreno mislimo da će iz ruskog civilnog društva prisutnog na licu mjesta isplivati neko demokratsko rješenje poslije ovih godina tvrdih struja i usred sukoba? Iskreno se nadam, ali ne vjerujem baš u to", upozorio je Makron.

20:30h

Holandska vlada saopštila je da će zatvoriti svoj konzulat u Sankt Peterburgu u Rusiji i da će ograničiti broj ruskih diplomata u njenoj ambasadi u Hagu.

"Rusija i dalje pokušava da tajno uvede obavještajne agente u Holandiju pod okriljem diplomatije. To ne možemo i nećemo dozvoliti", rekao je tamošnji ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra u saopštenju.

Kako tvrdi, istovremeno Moskva odbija da dâ vize holandskim diplomatama koje bi radile u konzulatu u Sankt Peterburgu ili ambasadi u Moskvi.

Vlada u Hagu takođe je naredila da se ruska kancelarija za trogovinu u Amsterdamu zatvori do utorka, prenosi Rojters.

17:54h

Kineski državni savjetnik i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji rekao je na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti da će njegova zemlja predstaviti svoj stav o smirivanju ukrajinske krize u dokumentu koji će naglasiti neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja.

Prema njegovim riječima, Kina "nije mirno gledala" krizu u u Ukrajini, "niti je dolivala ulje na vatru", prenosi Rojters.

"Predlažem da svi, pogotovo naši evropski prijatelji, počnu da hladne glave razmišljaju o tome šta treba da uradimo da bismo zaustavili ovaj rat," rekao je Vang Ji.

Ministar spoljnih poslova Kine je dodao da "neke sile naizgled ne žele da pregovori budu uspješni, niti da se rat završi," ne precizirajući na koga tačno misli.

Vang Ji je povodom Tajvana izjavio da tajvanske "snage nezavisnosti" nisu kompatibilne sa mirom.

"Ako želimo da održimo mir u Tajvanskom moreuzu, moramo da se odlučno suprotstavimo nezavisnosti Tajvana i da se rezolutno pridržavano politike jedne Kine," zaključio je Vang Ji.

17:51h

Sjedinjene Američke Države su "zvanično utvrdile da je Rusija počinila zločine protiv čovječnosti u Ukrajini", rekla je danas potpredsjednica SAD Kamala Haris u govoru na Minhenskoj konferenciji o bezbjednosti.

13:59h

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je siguran da će saveznici te zemlje na kraju isporučiti borbene avione kako bi joj pomogli da se odbrani od ruske invazije.

"Rizikovaću da kažem da će Ukrajina dobiti avione, to je pitanje vremena i procedure", rekao je Dmitro Kuleba na konferenciji za novinare na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, prenosi Rojters.

Saveznici Kijeva obećali su borbene tenkove, a u toku su razgovori o obezbjeđivanju raketa većeg dometa.

Upak, ukrajinski partneri oklijevaju oko obezbjeđivanja borbenih aviona.

12:30h

Britanski premijer Riši Sunak istakao je potrebu da se razmotri jačanje dugoročne odbrane Ukrajine na sastanku sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, prenosi Rojters.

„Premijer je naglasio potrebu da saveznici razmišljaju ne samo o kratkoročnom obezbjeđivanju mira, već i o jačanju dugoročne odbrane Ukrajine“, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

"Lideri su se složili oko potrebe da se održi rekordan nivo međunarodne podrške Ukrajini.

10:40h

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da se sastao sa izvršnim direktorom "Rajnmetala" (njemački proizvođač oružja) kako bi razgovarao o budućim isporukama tenkova i oklopnih vozila Ukrajini.

"Sastao sam se sa generalnim direktorom Arminom Papergerom, a fokus je na načinima za povećanje proizvodnje za Ukrajinu i saveznike", napisao je Kuleba na Tviteru, prenosi Rojters.

Dodao je da su takođe razgovarali i o velikim projektima za jačanje kapaciteta ukrajinskih tenkova i oklopnih vozila.

"Kako kratkoročnih tako i dugoročnih. "Rajnmetal" je spreman da pojača angažman", dodao je on.

08:31h

Više od 30.000 plaćenika koji se bore za rusku paravojnu grupu "Vagner" ubijeno je ili povrijeđeno od početka rata u Ukrajini, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

Prema američkim zvaničnicima ta grupa je pretrpjela značajne gubitke posljednjih sedmica, sa oko 9.000 boraca ubijenih u akciji, prenosi BBC.

Mnogi regrutovani članovi Vagner grupe su iz ruskih zatvora, a Kirbi je rekao da su većina žrtava bili neobučeni osuđenici.

Uprkos žrtvama, Vagner je postigao uspjehe oko grada Bahmuta, iako mnogi dovode u u pitanje strateški značaj grada.

08:30h

Počeo je 360. dan ruske invazije na Ukrajinu - šta je obilježilo jučerašnji dan možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: