Rojters: Ukrajina zatražila od članova američkog Kongresa da pošalju borbene avione F-16

Rat u Ukrajini - 361. dan

36651 pregleda 28 komentar(a)
Ukrajinske snage, Foto: Reuters
Ukrajinske snage, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2023. 22:15h
Završeno
22:11h

Na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije ukrajinski zvaničnici pozvali su članove Američkog kongresa da utiču na predsjednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini pošalje borbene avione F-16, navodeći da bi savremeni borbeni avioni povećali sposobnost ukrajinskih snaga da se bore sa ruskim raketnim napadima.

U ukrajinskim kontaktima, sa kongresmenima i senatorima iz redova republikanaca i demokrata, učestvovao je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Rojters.

"Rekli su nam da žele borbene avione tipa F-16 da bi potisnuli neprijateljsku protivvazdušnu odbranu", izjavio je senator Mark Keli, bivši astronaut koji je u američkim ratnim operacijama bio pilot lovaca američke mornarice.

Američki predsjednik je prošlog mjeseca kratko odgovorio "ne" kada su ga pitali da li bi odobrio zahtjev Ukrajine da se isporuče avioni F-16, a zvaničnici Bajdenove administracije su ocijenili da bi SAD trebalo da se fokusiraju na obezbjeđivanje oružja koje se može odmah upotrijebiti na bojnom polju, a ne na borbene avione koji zahtijevaju opsežnu i dugotrajnu obuku.

21:50h

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena planira uvesti nove kontrole izvoza i novi krug sankcija Rusiji, ciljajući na ključne industrije, objavio je Bloomberg News, pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

21:15h

Predsednik Francuske Emanuel Makron uvjerio je danas ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da će podržati njegov mirovni plan "na međunarodnoj sceni", saopštila je Jelisejska palata.

Makron je u telefonskom razgovoru sa Zelenskim "ponovo potvrdio svoju posvećenost mirovnom planu od 10 tačaka koji je predložio predsjednik Zelenski i uvjerio ga da će podržati tu inicijativu na međunarodnoj sceni tokom narednih diplomatskih dešavanja", navodi se u saopštenju francuskog predsjedništva.

Zelenski je na Tviteru pohvalio "nastavak prijateljskog dijaloga" sa Makronom i potvrdio da su obojica razgovarali o "sprovođenju mirovnog plana".

Taj razgovor dolazi dan poslije Makronovog intervjua francuskim medijima, u kojem je rekao da želi poraz Rusije u Ukrajini, ali upozorio na one koji prije svega žele da "zgaze Rusiju".

(BETA)

17:24h

Zapad mora da obezbijedi veću vojnu pomoć Ukrajini i ubrza svoje isporuke, rekao je danas visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je kazao da se mora uraditi mnogo više i mnogo brže.

"Još postoji mnogo toga što treba da se uradi. Moramo povećati i ubrzati našu vojnu podršku", rekao je Borelj na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, prenio je Rojters.

On je naveo da podržava estonski predlog za EU da se kupi municija u ime članica kako bi pomogle Ukrajini.

14:56h

Ukrajinske trupe koje izvode vježbe tokom vikenda u blizini malog istočnog grada Siverska, saopštile su da se spremaju da brane jednu od mogućih meta nove ruske ofanzive.

Siversk, koji je prije rata imao 10.000 stanovnika, nalazi se 35 kilometara sjeverno od Bahmuta - poprišta žestokih borbi posljednjih nedjelja i na direktnom putu ka drugom od ključnih gradova u regionu Donjecka, Slavjansku.

"Ako bi zauzeli Bahmut, onda bismo bili poluokruženi, jer na lijevoj strani imamo rijeku Severski Donjec, a neprijatelj će napredovati sa desne strane i moguće je da nas odsiječe ako stignu do Bahmutske magistrale", rekao je zamjenik komandanta Siverskog bataljona, prenosi Rojters.

Jedan vojnik koji je branio Siversk rekao je da je njihova artiljerija uglavnom iz sovjetskog doba, te da je nadjačana od strane neprijatelja.

Zauzimanje Bahmuta bi dalo ruskim snagama odskočnu dasku za napredovanje na dva veća zapadna grada, Kramatorsk i Slavjansk.

Ali Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da bi uspjeh u velikoj mjeri bio Pirova pobjeda Moskve, s obzirom na potrebno vrijeme i pretrpljene gubitke.

12:20h

"Zabrinutost koju sada imamo zasnovana je na informacijama da razmatraju pružanje smrtonosne podrške“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

11:02h

Vodeći kineski diplomata Vang Ji najavio je da će Peking predstaviti mirovnu inicijativu za Ukrajinu. Kijev i Zapad poručuju da mir ne smije biti plaćen ukrajinskom teritorijom.

10:44h

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je u nedelju da podržava predlog Estonije da EU kupuje municiju u ime svojih članica kako bi pomogla Ukrajini, prenio je Rojters.

Borelj je dao svoje komentare na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji nakon što je estonska premijerka Kaja Kalas iznijela predlog. U potpunosti se slažem sa predlogom estonskog premijera i radimo na tome i to će uspjeti“, rekao je Borelj.

Izmjena: 10:47h
09:38h

Rusija je optužila Sjedinjene Države (SAD) da su bile "glavni provokator" međunarodnih tenzija zbog odobravanja napada na Krim, upozoravajući da primjedbe o poluostrvu naglašavaju dubinu neslaganja između dvije zemlje.

To je kazao portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na komentare zamjenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland, prenosi Rojters pisanje agencije TASS.

Nuland je rekla da SAD smatraju da Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, treba da bude demilitarizovan i da Vašington podržava ukrajinske napade na vojne ciljeve na poluostrvu.

"Nulandova pripada veoma širokom taboru najagresivnijih 'jastrebova' u američkoj politici. To je gledište koje dobro poznajemo", rekao je Peskov u komentarima koje je objavila novinska agencija TASS.

Bonus video: