Kina najavila plan za mir u Ukrajini na godišnjicu rata, Zapad uzdržan

"Čvrsto ćemo stajati na strani mira i dijaloga", najavio je Vang, rekavši da je neophodno poštovanje povelje UN. On je kritikovao "snage" koje u Ukrajini slijede geopolitičke ciljeve po cijenu patnje tamošnjeg naroda. Najava kineskog plana dočekana je bez velike euforije.

7406 pregleda 5 komentar(a)
Ji na konferenciji u Minhenu, Foto: Reuters
Ji na konferenciji u Minhenu, Foto: Reuters

Vodeći kineski diplomata Vang Ji najavio je da će Peking predstaviti mirovnu inicijativu za Ukrajinu. Kijev i Zapad poručuju da mir ne smije biti plaćen ukrajinskom teritorijom.

Prvi diplomata Kine Vang Ji je drugog dana minhenske Konferencije o bezbjednosti stupio za govornicu. "On je tako spriječio da konferencija bude razgovor Zapada sa samim sobom", ocijenio je ugledni Noje cirher cajtung.

"U Kinu se polažu određene nade: Peking raspolaže uticajem na Rusiju, čiji predstavnici ove godine nisu pozvani na konferenciju", dodaje list.

Vang je najavio da će njegova zemlja na godišnjicu početka rata u Ukrajini (24. februar) predstaviti mirovnu inicijativu. Tokom govora, međutim, kineski diplomata nijednom nije upotrijebio riječ "rat", već je govorio o "ukrajinskom pitanju" i "konfliktu".

"Čvrsto ćemo stajati na strani mira i dijaloga", najavio je Vang, rekavši da je neophodno poštovanje povelje UN. On je kritikovao "snage" koje u Ukrajini slijede geopolitičke ciljeve po cijenu patnje tamošnjeg naroda.

Vang nije precizirao da li misli na zapadne zemlje koje naoružavaju Ukrajinu, kao što ni rječju nije govorio o odgovornosti Rusije. On je kritikovao zapadne sankcije, rekavši da one samo pogoršavaju situaciju.

Kao poruka Moskvi tumači se Vangovo upozorenje da niko ne smije da igra mišlju da koristi atomsko oružje.

Berbok za "pravedan mir"

Najava kineskog plana dočekana je bez velike euforije. Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok rekla je da pozdravlja svaku mirovnu inicijativu. Ona je novinarima rekla da je sa Vangom pričala o tome šta bi bio "pravedan mir".

"A to nije da se nagradi agresor, već da se zalaže za međunarodno pravo i za one koji su napadnuti", dodala je Berbok. Prema njoj, pravedni mir podrazumijeva da Rusija povuče trupe iz Ukrajine.

Kijev želi prvo da čuje kakav je kineski predlog. Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba takođe je pričao sa Vangom, i poručio da mir ne smije doći o trošku teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Naravno da vjerujemo da Kina može da igra bitnu ulogu u mirovnom procesu", rekao je načelno Kuleba novinarima.

Poznati nemački diplomata Volfgang Išinger, koji je ranije dugo godina vodio Minhensku konferenciju, takođe je uzdržan.

"Bilo bi veliko iznenađenje ako bi Kina uspjela da predstavi kompletan mirovni plan, dakle mapu puta do mira", rekao je on za njemački javni servis.

Okršaj Pekinga i Vašingtona

Tome u prilog govori i ćutnja Vašingtona. Šef Stejt departmenta Entoni Blinken nije komentarisao inicijativu, već je poručio da Kina treba da prestane sa određenim praksama: "Time mislim da prestane da vojno pomaže Rusiju i da sistematski učestvuje u zaobilaženju sankcija".

Dvojica diplomata, Blinken i Vang, sastali su se kako bi tematizovali nedavna obaranja kineskih balona iznad američkog kontinenta. I prije i poslije tog sastanka nisu štedjeli optužbe.

Blinken je navodno prenio Vangu da se "više nikad ne smije desiti" da kineski špijunski baloni nadlijeću američku teritoriju.

Vang je pak kritikovao američku "histeriju" u kojoj su baloni obarani vojnim avionima. "To ne pokazuje da su SAD snažne. Naprotiv, pokazuje njihovu slabost".

Za sada samo lijepe riječi

Njemački medij RND komentariše kinesku najavu mirovnog plana kao "pjesmu koja zvuči previše lijepo da bi bila istinita".

Jer, Vang se izjasnio za poštovanje teritorijalnog integriteta država. "Rusija brutalno krši taj princip u Ukrajini. A Kina je trenutno najveći i najbliži partner Rusije. Kad bi se autoritarni režim u Pekingu okrenuo protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, rat bi vjerovatno brzo bio gotov".

"Moguće da će kineski moćnici jednom doći do računice po kojoj je mir u Ukrajini za njih isplativiji. Ali za to još nema vjerodostojnih naznaka. Za sada je sve samo na riječima", ocjenjuje se u komentaru.

Bonus video: