Zapadna i Južna Evropa i dalje dominiraju na visokim pozicijama u EU

Treće istraživanje "Opservatorija geografske zastupljenosti u vođstvu EU" obuhvatilo je 73 entiteta - institucija EU, savjetodavnih tijela, agencija i drugih tijela, 90 pozicija i 512 funkcionera od 1952. do kraja 2022

2343 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani Zapadne i Južne Evrope i dalje drže osam od deset najuticajnih pozicija u EU dok su Centralna i Istočna Evropa kontinuirano nedovoljno zastupljene, pokazalo je novo istraživanje.

Treće istraživanje "Opservatorija geografske zastupljenosti u vođstvu EU" obuhvatilo je 73 entiteta - institucija EU, savjetodavnih tijela, agencija i drugih tijela, 90 pozicija i 512 funkcionera od 1952. do kraja 2022.

Istraživanje Juropien demokrasi konsaltinga (European Democracy Consulting, EDC) potvrdilo je dalju dominaciju Zapadne i Južne Evrope na vodećim pozicijama u EU.

Autori istraživanja pozvali su institucije EU da preduzmu mjere da obezbijede pravedniju zastupljenost svih evropskih građana.

Od proširenja EU 2004. Zapadna i Južna Evropa učestvuju sa 82% u svim imenovanjima i sa 89% u institucijama EU, odnosno na naistaknutijim i najuticajnijim pozicijama.

S druge strane, Centralnoj i Istočnoj Evropi pripalo je samo četiri odnosno 5,5% imenovanja, čime je potvrđena njihova kontinuirana nedovoljna zastupljenost.

Ti rezultati, kako se navodi u saopštenju EDC, nisu rezultat ranijih praksi. Naime, samo u 2022. građanima Zapadne i Južne Evrope pripalo je 88% novih imenovanja ili 80% u periodu 2020-2022, što je za deset procentnih poena više nego 2019-2021.

U 2022. je samo jedan građanin iz Centralne i Istočne Evrope imenovan na visoku poziciju.

Čak i gledano prema veličini populacije, građani Južne Evrope imali su više nego dvostruko veći broj funkcionera od pravičnog udjela. Istovremeno su oni iz Sjeverne Evrope, iako u 2022. nisu dobili neku značajnu poziciju, u periodu 2020-2022. imali 1,8 puta veću zastupljenost od one koja je fer.

U posmatrane tri godine građani iz Centralne i Istočne Evrope imenovani su na manje vidljiva mjesta u agencijama EU.

Takodje su u te tri godine Evropska komisija i Savjet bili odgovorni za 35% svih imenovanja a vlade članica, njihovi predstavnici i imenovani za 65%. Predstavnici EU koje su direktno birali građani bili su odgovorni za samo 1,8% svih imenovanja.

S obzirom na rezultate istraživanja, EDC je pozvao Evropski savjet i Komisiju da priznaju nedostatak odgovarajuće geografske zastupljenosti u rukovodstvu EU i njegov negativan uticaj na uključenost građana.

Kako se navodi, rukovodstvo EU mora da analizira stanje, utvrdi jasne ciljeve, definiše mjere i unaprijedi proces izbora, kao i da prati napredak i izvještava o njemu.

Bonus video: