Bajden u iznenadnoj posjeti Kijevu, najavio 500 miliona dolara vojne pomoći

Zelenski je kazao da je Bajdenova posjeta „izuzetno važan znak podrške svim Ukrajincima”

26507 pregleda 57 komentar(a)
Bajden i Zelenski, Foto: Reuters
Bajden i Zelenski, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden stigao je danas u iznenadnu posjetu Kijevu. On se sastao sa predsjednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim i najavio da će Vašington obezbijediti novi paket vojne pomoći toj državi, vrijedan 500 miliona dolara.

Bajden je rekao da će paket biti objavljen u utorak i da će SAD obezbijediti i više municije za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme u posjedu Ukrajine, prenosi Rojters.

"Dok se približavamo godišnjici ruske brutalne invazije na Ukrajinu, danas sam u Kijevu da bih se sastao sa predsjednikom Zelenskim i potvrdio našu nepokolebljivu posvećenost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu", objavio je predsjednik SAD na Tviteru.

"Kada je Putin započeo svoju invaziju prije skoro godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da može da nas nadživi. Ali je pogriješio. Tokom prošle godine, Sjedinjene Države su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine uz neviđenu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku - i ta podrška će trajati", navodi se u tvitu Bajdena.

Zelenski je napisao na Telegramu da je Bajdenova posjeta „izuzetno važan znak podrške svim Ukrajincima” i objavio fotografiju na kojoj se rukuju.

Bajden je najavio i novi paket sankcija Rusiji kasnije ove sedmice, piše Rojters.

Vijest o Bajdenovom dolasku prvo je objavljena na društvenim mrežama, gdje su se pojavili snimci njegove šetnje sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim. Bajden se sa Zelenskim prošetao centrom Kijeva, a na snimcima se mogu čuti i sirene za uzbunu.

Ovo je Bajdenova prva posjeta Kijevu u funkciji predsjednika Sjedinjenih Država, i to u trenutku dok je zemlja u ratu sa susjednom Rusijom.

Iznenadna posjeta ocijenjena je kao istorijska, između ostalog, jer se dešava u nedjelji kada je Rusija napala Ukrajinu prije tačno godinu.

Dopisnik "Fajnenšel tajmsa" Kristofer Miler navodi da je Bajden u Kijev doputovao vozom. Prvobitno je najavljeno da će američki predsjednik posjetiti Poljsku, ali je saopšteno da je Bajden stigao u glavni grad Ukrajine.

Poljski predsjednik Andžej Duda ranije je najavio da će Bajden u utorak popodne održati govor ispred predsjedničke palate u Varšavi, rekavši da će to biti važna poruka svijetu.

Bonus video: