Kličko: Kraj rata vidim tako što će Putin zaustaviti svoj rat, Rusi se bore za novac, a mi branimo porodice, djecu

Rat u Ukrajini – 363. dan

47347 pregleda 39 komentar(a)
Ukrajinska vojska u Zaporoškoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u Zaporoškoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2023. 22:17h
Završeno
20:33h

Predsjednik SAD Džozef Bajden poručio je danas iz Varšave da Rusi nisu neprijatelji, a rat nije nužnost već tragedija, ali da je svaki dalji dan rata izbor ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok zapadni saveznici neće prestati da brane demokratiju i slobodu i da pomažu Ukrajini.

15:41h

Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine, Kijeva, Vitalij Kličko izjavio je danas da kraj rata vidi tako što će ruski predsjednik Vladimir Putin "zaustaviti svoj rat", a Ukrajinci odbraniti domovinu.

Kličko
Kličkofoto: Reuters

"Rusi se bore za novac, a mi branimo svoje porodice, svoju djecu, budućnost naše domovine i imamo dobru motivaciju. Ukrajinski vojnici su iznenadili cio svijet jer se borimo protiv jedne od najmoćnijih vojski na svijetu", izjavio je Kličko za TV N1.

Dodao je da je prošla godina od početka ruske agresije koja nije "specijalna operacija" što tvrdi Kremlj, niti rat, već je to "terorizam" jer je uništeno na hiljade gradova i sela čime su milioni ljudi ostali bez domova i poslova, jer je deset miliona Ukrajinaca napustilo Ukrajinu, a milioni su raseljeni unutar Ukrajine.

"Rusi govore o specijalnoj operaciji, o nacistima u Ukrajini, kažu da pomažu Rusima u Ukrajini. To je laž, a ja sam primjer toga. Ja sam dijelom Rus, moja majka je Ruskinja. Milioni Rusa žive u Ukrajini i bore se protiv ruske agresije. Nije pitanje nacionalnosti ili vjere, nego vrijednosti", izjavio je Kličko.

On je rekao da posjeta Kijevu predsjednika SAD Džozefa Bajdena odražava namjere SAD da podrže želju Ukrajine da izgradi demokratsku državu i da je to pitanje vrijednosti za koje se Ukrajina bori.

"Mi želimo da vratimo mir u našu zemlju. Rusi pozivaju na kompromis i rješenja, ali mi ne razumijemo šta oni govore. Nije rješenje odreći se velikog dijela Ukrajine i predati ga Rusiji", rekao je gradonačelnik.

(BETA)

13:06h

Današnje obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina parlamentu pokazalo je da je izgubio dodir sa realnošću, naveo je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

On je u izjavi za Rojters rekao da je Putin "u potpuno drugoj realnosti, gdje nema mogućnosti za organizovanje dijaloga o pravdi i međunarodnom pravu".

Prema njegovim riječima, Putin pokazuje "konfuziju" i "nerazumijevanje situacije", što će Rusiji u bliskoj budućnosti donijeti dodatne teškoće.

"To znači da će se povećati haos, kako na bojnom polju, tako i u samoj Rusiji", smatra Podoljak.

11:12h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao je u današnjem obraćanju da će nastaviti sa ratom u Ukrajini i optužio NATO, predvođen Sjedinjenim Državama, da raspiruje vatru sukoba u pogrešnom uvjerenju da bi mogao pobijediti Rusiju.

10:03h

Rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine bio je strateški neuspjeh, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Dendijas i Blinken
Dendijas i Blinkenfoto: Reuters

„Godinu dana nakon što je predsjednik Putin napao Ukrajinu, jasno je da je njegov rat bio strateški neuspjeh u svakom pogledu“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom u Atini, kako prenosi Rojters.

10:02h

Bjelorusija je saopštila da se u blizini njene granice nalazi značajna grupa ukrajinskih trupa i upozorila da to predstavlja prijetnju po njenu bezbjednost.

„Trenutno je značajna grupa ukrajinske vojske koncentrisana u neposrednoj blizini bjelorusko-ukrajinskog dijela državne granice“, navodi Ministarstvo odbrane u objavi na Telegramu.

„Vjerovatnoća oružanih provokacija, koje mogu eskalirati u granične incidente, je već duže vrijeme velika“, dodaje se u saopštenju, kako prenosi Rojters.

Agencija navodi da nisu mogli odmah provjeriti situaciju na granici.

10:01h

Rusija je pažljivo posmatrala jučerašnju posjetu predsjednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena Kijevu, saopštio je Kremlj.

Kako je prenijela novinska agencija RIA, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da posjeta, koju je Bajden obavio nenajavljeno, nije „ništa neobično“ za Rusiju, piše Rojters.

09:36h

Evropska unija (EU) razmatra kupovinu municije za Ukrajinu jer nema vremena da je proizvede, rekao je ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau.

On je rekao da je zanimljiv predlog Estonije u vezi sa opštom nabavkom municije za Ukrajinu, prenose agencije.

"Međutim, proizvodnja odbrambenog oružja u EU odgovara mirnodopskom periodu, a mi imamo posla sa ratom u Ukrajini. Zato se razgovara o nabavci municije izvan EU", rekao je Rau na brifingu za novinare nakon sastanka Savjeta za spoljne poslove EU.

Rau je kazao da Savjet za spoljne poslove nije donio konkretnu odluku o ovom pitanjum, ali je ocijenio da rasprava nije bila bezuspješna.

(MINA)

08:53h

Od početka ruske invazije Ukrajine, prije godinu dana, u toj zemlji je ubijeno ili ranjeno najmanje 18,955 civila, objavio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR).

07:50h

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će održati govor o stanju nacije pred oba doma ruskog parlamenta. Očekuje se da će u govoru iznijeti ciljeve Rusije za drugu godinu invazije Ukrajine.

Ruski režimski mediji navode da će Putin obavijestiti političke i vojne elite o situaciji sa "specijalnom vojnom operacijom", kako Kremlj naziva rat u Ukrajini, prenosi Indeks.

Putinovo obraćanje stiže u simboličnom trenutku, samo nekoliko dana prije prve godišnjice početka ruske invazije Ukrajine. "U tako ključnom i kompleksnom trenutku našeg razvoja i naših života, svi čekaju poruku u nadi da će čuti procjenu onog što se događa, procjenu specijalne vojne operacije", rekao je juče Putinov portparol Dmitri Peskov.

07:47h

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku Savjeta državne bezbjednosti je naredio formiranje dobrovoljne teritorijalne odbrane.

07:47h

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obišao je juče centar Kijeva u okviru nenajavljene posjete, obećavajući da će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno uoči prve godišnjice ruske invazije.

Povezani članci

21. Februar 2023.

Poruka Putinu da Amerika ostaje uz Ukrajinu

07:41h

Rat u Ukrajini – 363. dan.

Kina je vrlo zabrinuta zbog sukoba u Ukrajini koji eskalira i čak izmiče kontroli, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang tokom sastanka na konferenciji u Pekingu.

"Kao i uvijek, Kina će nastaviti da podstiče mirovni dijalog i raditi s međunarodnom zajednicom kako bi dijalog rješavao probleme. U interesu nam je jedino zajednička sigurnost", naveo je on.

Kina je još jednom odbila tvrdnje da pomaže Rusiji u naoružavanju. Američki šef diplomatije Entoni Blinken je dan ranije upozorio kako bi posljedice bile ogromne kada bi se potvrdila kineska vojna pomoć Rusiji, a o tome su istog dana govorili i neki evropski lideri.

"Pozivamo određene zemlje da odmah prestanu dolivati ulje na vatru sukoba u Ukrajini takvim izjavama", kazao je Ćin Gang, očigledno prvenstveno misleći na Sjedinjene Američke Države, prenosi Hina.

"Čvrsto stojimo protiv bilo kakvog oblika hegemonije i protiv bilo kakvog stranog uplitanja u poslove Kine. Vrijeme je i da prestane optuživanje Kine", zaključio je ministar.

Bonus video: