UN: Najmanje 18.955 civila ubijeno ili ranjeno u Ukrajini

U novom izvještaju navodi se brojka od najmanje 7,199 ubijenih civila i 11.756 ranjenih, iako se vjeruje da su prave brojke znatno više

3402 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od početka ruske invazije Ukrajine, prije godinu dana, u toj zemlji je ubijeno ili ranjeno najmanje 18.955 civila, objavio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR).

U novom izvještaju navodi se brojka od najmanje 7.199 ubijenih civila i 11.756 ranjenih, iako se vjeruje da su prave brojke znatno više, prenosi Indeks.

Ukupno 697 civilnih žrtava zabilježeno je samo u januaru ove godine. Ti podaci odnosi se na nasilje uz front dug oko 1.200 kilometara, odnosno na događaje u oblastima Donjeck, Lugansk i Zaporožje, gdje se vode najžešće bitke. U tom mjesecu zabilježen je visok intenzitet napada na zdravstvene i obrazovne ustanove, objavio je OHCHR.

Visoki komesarijat povezuje te napade i značajan broj civilnih žrtava s ruskim korišćenjem artiljerije i drugih oružja na ciljevima koji nemaju veze s ukrajinskom vojskom, stoji u izvještaju. Većina civilnih žrtava uzrokovana je korišćenjem eksplozivnog streljiva, uključujući granatiranje, višecijevne bacače raketa, projektile i vazdušne udare, objavio je OHCHR.

Bonus video: