Prigožin optužio ruski vojni vrh za izdaju

Šef plaćeničke grupe je rekao da Šojgu i Gerasimov odbijaju da obezbijede opremu njegovim borcima na istoku Ukrajine

15207 pregleda 6 komentar(a)
Vagnerov centar u Sanket Peterburgu, Foto: Reuters
Vagnerov centar u Sanket Peterburgu, Foto: Reuters

Jevgenij Prigožin, osnivač Vagner grupe, optužio je danas ruskog ministra odbrane i načelnika generalštaba da njegovim borcima uskraćuju municiju i da pokušavaju da unište Vagner. On je u glasovnoj poruci postavljenoj na Telegram rekao da je takvo ponašanje ravno izdaji, prenosi Rojters.

To je druga takva poruka koju je Prigožin objavio za dva dana. On se juče požalio na neimenovane zvaničnike da njegove borce lišavaju zaliha iz ličnog animoziteta prema njemu.

Prigožin je optužio ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova da namjerno izazivaju nestašicu oružja, što, kako je rekao, izaziva povećane gubitke među trupama Vagnera koje se bore oko grada Bahmut u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti.

„Načelnik generalštaba i ministar odbrane izdaju naređenja ne samo da se Vagneru ne daje municija, nego takođe da mu se ne pomaže u vazdušnom transportu,“ rekao je Prigožin.

Šef plaćeničke grupe mjesecima kritikuje visoke komandante zbog, kako kaže, njihove nesposobnosti. Prigožin tvrdi da ministarstvo odbrane pokušava da prisvoji zasluge za uspjehe Vagnera oko Bahmuta.

Bonus video: