Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za veleizdaju

Bjelorusija je posljednja zemlja u Evropi u kojoj se još izriču smrtne kazne

4140 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Bjelorusije, Foto: Shutterstock
Detalj iz Bjelorusije, Foto: Shutterstock

Bjelorusija će proširiti svoj krivični zakon kako bi omogućila uvođenje smrtne kazne državnim zvaničnicima i vojnim osobama zbog "veleizdaje".

Tu je odredbu usvojio Parlament u Minsku, izvijestila je u državna novinska agencija Belta, a prenosi Al Džazira Balkan.

Bjelorusija, kojom vlada autokratski predsjednik Aleksandar Lukašenko, posljednja je zemlja u Evropi u kojoj se još izriču smrtne kazne, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Prošle godine ta zemlja izazvala je međunarodne kritike zbog proširenja primjene smrtne kazne na pripremu terorističkih napada.

Ta je mjera usvojena kao odgovor na sabotažu željeznice koju su sprovodili bjeloruski aktivisti kako bi spriječili prevoz ruskih jedinica koje napadaju Ukrajinu.

Lukašenko je svoju zemlju stavio na raspolaganje Rusiji kao bazu za početak agresije na Ukrajinu.

Bjelorusija do sada nije aktivno učestvovala u borbama, ali nedavno stvaranje udruženih snaga postaklo je nagađanja da će Moskva izvršiti pritisak na Minsk da se pridruži njenim ofanzivnim operacijama.

Hiljade ljudi zatvoreno je u Bjelorusiji iz političkih razloga odkako je Lukašenko slomio protestni pokret u jesen 2020. godine nakon predsjedničkih izbora, koje opozicija i Zapad smatraju namještenim.

Bonus video: