Zemlje EU ne uspijevaju da se dogovore o novim sankcijama Rusiji

Ukrajina je pozvala EU da ide dalje, ali protivljenje zemalja, uključujući Mađarsku, Bugarsku, Francusku i Belgiju znači da blok za sada neće ograničavati saradnju sa ruskom nuklearnom industrijom ili prestati da uvozi dijamante

2941 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zemlje Evropske unije (EU) nisu uspjele da se dogovore o novom setu sankcija protiv Rusije koje bi trebalo da budu na snazi za godišnjicu invazije Moskve na Ukrajinu, saopštila su agenciji Rojters četiri diplomatska izvora u Briselu.

„Postoji nekoliko neriješenih pitanja, uključujući i obaveze izvještavanja o ruskoj imovini u Evropi“, rekao je jedan od izvora, koji su svi govorili pod uslovom anonimnosti zbog povjerljivosti pregovora između 27 država EU.

Predloženi paket uključuje ograničenja trgovine u vrijednosti većoj od 10 milijardi eura, rekao je izvršni direktor bloka.

Nove sankcije Rusiji bile bi najteže koje je blok ikada uveo, prenosi Rojters.

Nadolazeći paket kazni osmišljen je da oteža finansiranje rata, uključujući i uklanjanje više banaka, među kojima su privatna Alfa-banka i onlajn banka Tinkoff, iz SVIFT-a.

Takođe bi stavili na crnu listu pojedince koji su povezani sa Iranskom revolucionarnom gardom zbog proizvodnje dronova korišćenih protiv Ukrajine.

Ukrajina je pozvala EU da ide dalje, ali protivljenje zemalja, uključujući Mađarsku, Bugarsku, Francusku i Belgiju znači da blok za sada neće ograničavati saradnju sa ruskom nuklearnom industrijom ili prestati da uvozi dijamante.

„Moramo da ojačamo politiku sankcija, jer rat još uvijek traje“, rekla je ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko novinarima prije pregovora iza zatvorenih vrata u Briselu.

„Za nas je to veoma važno. Zato se nadamo da ćemo ove sankcije vidjeti u desetom paketu" dodala je Sviridenko.

Više razgovora između briselskih predstavnika zemalja članica EU očekuje se u četvrtak popodne, prenosi Rojters.

Bonus video: