Poljska: Ruski državljanin optužen za špijuniranje, navodno prikupljao informacije o spremnosti vojnih snaga

"Špijunska aktivnost osumnjičenog bila je usmjerena na vojne jedinice koje se nalaze u sjeveroistočnom dijelu Poljske, u okviru kojih je obavljao zadatke izviđanja važnih elemenata poljskih oružanih snaga", rekla je portparolka Okružnog tužilaštva u Gdanjsku

2856 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski državljanin koji već dugi niz godina živi i obavlja poslovne aktivnosti u Poljskoj optužen je za špijuniranje za Rusiju od 2015. do aprila 2022. godine, saopštile su poljske vlasti u četvrtak, prenosi Rojters.

Odnosi između Rusije i zemalja koje su nekada bile u sovjetskoj sferi uticaja dugo su bili bremeniti, ali je invazija Ukrajine povećala sumnju u namjere Moskve.

Taj čovjek je priveden u aprilu prošle godine na osnovu dokaza da je prikupio informacije o vojnoj spremnosti poljskih oružanih snaga i trupa NATO-a koje su potom proslijeđene ruskoj obavještajnoj službi.

Prošlog petka je Okružnom sudu u Gdanjsku podnijeta optužnica protiv osumnjičenog, saopštila je portparolka Okružnog tužilaštva u Gdanjsku.

"Špijunska aktivnost osumnjičenog bila je usmjerena na vojne jedinice koje se nalaze u sjeveroistočnom dijelu Poljske, u okviru kojih je obavljao zadatke izviđanja važnih elemenata poljskih oružanih snaga", rekla je ona.

Takođe, otkriveno je više koruptivnih krivičnih djela koje je muškarac počinio u vezi sa carinjenjem robe. Muškarcu prijeti kazna do 10 godina zatvora.

"Slučaj je jedan od nekoliko postupaka koji se odnose na aktivnosti obaveštajnih službi Rusije i Bjelorusije protiv Oružanih snaga Poljske koje trenutno vode tužioci Ojdeljenja za vojne poslove", dodala je portparolka.

Bonus video: