Putin najavio raspoređivanje Sarmata: Nuklearna raketa koja će "natjerati neprijatelje da dvaput razmisle"

Sarmat, koji su zapadni analitičari nazvali "Satana 2", sposoban je da nosi više nuklearnih bojevih glava i spada među ruske rakete nove generacije koje je Putin opisao kao "nepobjedive"

18249 pregleda 9 komentar(a)
Sarmat, Foto: Screenshot/Youtube
Sarmat, Foto: Screenshot/Youtube

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je 23. februara da će nova interkontinentalna balistička raketa Sarmat biti raspoređena ove godine nakon izvještaja medija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da je to oružje palo na nedavnom testiranju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sarmat, koji su zapadni analitičari nazvali "Satana 2", sposoban je da nosi više nuklearnih bojevih glava i spada među ruske rakete nove generacije koje je Putin opisao kao "nepobjedive".

"Posebnu pažnju, kao i do sada, posvećujemo jačanju nuklearne trijade. Ove godine će prvi lanseri raketnog sistema Sarmat biti stavljeni na raspolaganje", rekao je on u video snimku koji je Kremlj objavio.

Ovo obraćanje dolazi dan uoči prve godišnjice ruske invazije u susjednoj Ukrajini.

CNN je ranije citirao dva anonimna zvaničnika SAD koji su rekli da izgleda da je Sarmat pao na testu ove nedjelje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je odbio da komentariše taj izvještaj.

Putin je rekao da raketa Sarmat može da pogodi bilo koju metu na Zemlji i da će natjerati neprijatelje Kremlja da "dvaput razmisle".

Tokom svog obraćanja naciji u utorak, Putin je rekao da će Rusija suspendovati svoje učešće u novom START sporazumu o nuklearnom oružju sa SAD.

Moskva je kasnije saopštila da će se i dalje pridržavati sporazuma dok ne istekne početkom 2026. godine.

Bonus video: