Generalna skupština UN-a o rezoluciji: Rusija odmah da povuče snage iz Ukrajine

"Ima li iko u ovoj prostoriji ko je spreman da jedan kvadratni metar svoje teritorije pokloni krvožednom komšiji? Svi znamo odgovor. Nema niko. I Ukrajina je jedna od vas", kazao je Kuleba

2220 pregleda 5 komentar(a)
Dio Generalne skupštine, Foto: Reuters
Dio Generalne skupštine, Foto: Reuters

Generalna skupština Ujedinjenih nacija počela je hitnu specijalnu sjednicu, povodom godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Na sjednici će se raspravljati o mirovnoj rezoluciji koja bi trebalo da bude izglasana kasnije ove nedjelje.

Zemlje članice raspravljaju o Rezoluciji koja traži da Rusija odmah, u skladu s Poveljom UN-a, "potpuno i bezuslovno" povuče svoje snage s ukrajinske teritorije, kao i uspostavljanje "sveobuhvatnog, pravednog i potpunog mira".

Predsjednik 77. zasjedanja Generalne skupštine UN Čaba Keroši je ponovio da je agresija protivzakonita i da je pripajanje teritorije druge zemlje protivzakonito, prenosi N1.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da invazija Rusije na Ukrajinu "stoji kao sumorna prekretnica – za narod Ukrajine i za međunarodnu zajednicu".

"Rat podstiče regionalnu nestabilnost i globalne tenzije i podjele, dok skreće pažnju i resurse sa drugih kriza i hitnih globalnih pitanja. Čuli smo direktne prijetnje upotrebom nuklearnog oružja. Takozvana taktička upotreba nuklearnog oružja je apsolutno neprihvatljiva. Krajnje je vrijeme da se povučemo sa ivice", rekao je Gutereš.

"Ima li iko u ovoj prostoriji ko je spreman da jedan kvadratni metar svoje teritorije pokloni krvožednom komšiji? Svi znamo odgovor. Nema niko. I Ukrajina je jedna od vas. Svijet će se utopiti u haos ako dozvolimo nasilno mijenjanje granica pod maskom političke svrsishodnosti ili simpatije prema agresoru", rekao je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba.

Bonus video: