Godina rata u Ukrajini; Zelenski: Tog 24. februara smo izabrali - ne bijela zastava, već plavo-žuta

Rat u Ukrajini - 366. dan

37897 pregleda 32 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2023. 21:29h
Završeno
21:18h

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da nastave dijalog i ukazala da se treba suprotstaviti prijetnji nuklearnog oružja, navodi se u dokumentu od 12 tačaka koji je Peking objavio danas, na samu godišnjicu početka ruske invazije na Ulkrajinu.

20:58h

Njemačka se danas obavezala da pored obećanog broja pošalje još četiri Leopard 2 tenka Ukrajni što će omogućiti Kijevu da zajedno sa tenkovima koje mu šalje Švedska i Portugal, oformi kompletan bataljon.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus odlučio je danas da pošalje još četiri tenka, pored 14 tenkova koje je Berlin već obećao da će poslati, saopštilo je njegovo ministarstvo.

U saopštenju je navedeno da odluka koju je Švedska ranije danas objavila, da Ukrajini pošalje još 10 Leopard tenkova, znači da će Ukrajina, uz tri koja je obećao Portugal, dobiti ukupno 31 tenk.

Kijev će zahvaljujući obećanjima država da pošalju dodatan broj tenkova moći da oformi "mješoviti ukrajinski bataljon".

Tenkovi Leopard 2A5 koje Švedska tehnički su slični tenkovima Leopard 2A6 koje šalje Njemačka.

Njemačka trenutno obučava ukrajinske vojnike da koriste Leoparde koji bi trebalo da budu isporučeni sljedećeg mjeseca.

20:57h

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski pozvao je generala Mark Milija, načelnika združenog Generalštaba američke vojske SAD, da poveća brzinu isporuke oružja Ukrajini, prenosi Rojters.

On je na konferenciji za novinare rekao da su njegovi glavni zadaci uključivali pozivanje saveznika da u što kraćem roku pošalju vojnu pomoć Ukrajini, uključujući oružje dugog dometa, tenkove i avione.

20:57h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je na konferenciji za medije povodom obilježavanja godišnjice početka napada Rusije na njegovu zemlju da Kijev želi podršku Latinske Amerike, Afrike, Kine i Indije za svoj mirovni plan.

Zelenski je pozvao na održavanje samita sa liderima zemalja Latinske Amerike i rekao da Kijev treba da gradi odnose sa afričkim državama, prenosi Rojters.

Ako partneri Ukrajine "ispune svoje obaveze", pobjeda nad Rusijom je "neizbježna," dodao je Zelenski.

20:57h

Sjedinjene Države su u petak objavile novu rundu sankcija ruskim preduzećima, bankama, proizvođačima i pojedincima, a na meti su bili entiteti koji su pomagali Rusiji da izbjegne kaznene mjere koje su joj već uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

19:07h

Švedska vlada je obećala da će poslati Ukrajini do 10 tenkova Leopard 2.

Premijer Švedske Ulf Kristeston rekao je danas na konferenciji za novinare da je to učinjeno nakon što je Njemačka prošlog mjeseca obećala slanje tih tenkova Ukrajini i dala odobrenje drugim zemljama Zapada da učine isto.

Švedska namjerava da donira Ukrajini i djelove svojih protivvazdušnih sistema Hok i Iris.

I Finska je juče obećala Ukrajini tri svoja tenka Leopard 2.

17:47h

Moskva je upozorila Ukrajinu i njene zapadne saveznike da bi napad na ruske trupe u otcijepljenom moldavskom proruskom regionu Pridnjestrovlju smatrala napadom na samu Rusiju i da bi uslijedio "adekvatan odgovor".

16:29h

Danas se navršava godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Pogledajte hronološki pregled ključnih momenata koji su obilježili dosadašnji tok rata.

Povezani članci

24. Februar 2023.

VIDEO Dvanaest ključnih momenata rata u Ukrajini

16:03h

Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnu Goru je od 24. februara prošle do 20. februara ove godine ušlo 95.542 osoba iz Ukrajine, a napustilo ju je njih 88.682, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore (CKCG).

Kazali su da CKCG i opštinske organizacije Crvenog krsta pružaju kontinuiranu podršku za 3.012 izbjeglica iz Ukrajine koje se obratile za pomoć toj organizaciji.

12:34h

Poljska je isporučila prve tenkove "Leopard" Ukrajini, rekao je ministar odbrane Mariuš Blaščak na sastanku Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Rojters navodi da je to prva serija koja je isporučena Ukrajini.

12:12h

NATO je danas saopštio da je "riješen da pomogne Ukrajini" protiv Rusije koja "nije uspjela da slomi odlučnost ukrajinskog naroda" za godinu dana rata.

Članice NATO "osuđuju sve one, a posebno Bjelorusiju, koji aktivno olakšavaju rat koji vodi Rusija", ne navodeći eksplicitno nijednu drugu zemlju osim nje.

"Ostajemo spremni da branimo svaki kvadratni centimetar teritorije Alijanse od svih prijetnji i izazova", navodi se u saopštenju.

Naglašava se da je posvećenost članica osnivačkom ugovoru, koji uključuje klauzulu o međusobnoj odbrani u članu 5, "besprekorna". Član 5 se ne tiče Ukrajine, koja nije članica NATO, već susjednih zemalja, Poljske, Rumunije i Litvanije.

Izmjena: 12:15h
10:03h

U Londonu ispred ruske Ambasade grupa aktivista zvana Led By Donkeys (Pod vođstvom magaraca) zaustavila je saobraćaj nakon što je posula više od 300 litara boje po ulici kako bi napravila ukrajinsku zastavu

09:55h

Ruski predsjednik Vladimir Putin "neće ostvariti svoje imperijalističke ciljeve" u Ukrajini, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc u video poruci povodom prve godišnjice ruske invazije.

"Što prije ruski predsjednik shvati da neće ostvariti svoje imperijalističke ciljeve, veće su šanse za skori završetak rata", rekao je on.

On je takođe izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se Njemačka, koja je prije rata posebno zavisila od snabdijevanja energenata iz Moskve, "za godinu dana oslobodila ruske energije".

09:09h

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da je jedini način da Moskva na kraju obezbijedi trajni mir sa Ukrajinom "da pomjeri svoje granice koliko god je to moguće".

Medvedev, koji je sada zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, prognozirao je u poruci na društvenim mrežama da će se ono što on naziva specijalnom vojnom operacijom Moskve završiti pobjedom Rusije i nekom vrstom labavog sporazuma.

Medvedev
Medvedevfoto: Shutterstock
09:03h

"Bila je to godina razaranja u razmjerama koje nijesu viđene od Drugog svjetskog rata"

08:33h

Invazija na Ukrajinu ne ide po planu, ali Putinov rat protiv neistomišljenika kod kuće ne jenjava dok rusko društvo postaje gotovo jednako zatvoreno i represivno kao u sovjetsko vrijeme.

Povezani članci

24. Februar 2023.

Rat protiv ruske budućnosti

07:40h

Ruska grupa Vagnerovih plaćenika preuzela je potpunu kontrolu nad ukrajinskim selom Berhivka, sjeverozapadno od Bahmuta, rekao je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin, a prenosi Rojters.

07:17h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će uprkos svim nedaćama koje su Ukrajinci pretrpjeli tokom proteklih 12 mjeseci rata, 2023. biti godina pobjede te zemlje nad Rusijom.

"Tog 24. februara milioni nas su napravili izbor - ne bijela zastava, već plavo-žuta (boja ukrajinske zastave). Ne bježanje, već suočavanje. Otpor i borba", naveo je Zelenski u tvitu povodom prve godišnjice ruske invazije, a prenosi CNN.

Kaže da je to bila to godina bola, tuge, vjere i jedinstva.

"I ove godine smo ostali nepobjedivi. Znamo da će 2023. biti godina naše pobjede", dodao je.

Ukrajinske vlasti pojačavaju mjere bezbjednosti širom zemlje dok se spremaju za potencijalne ruske napade povodom obilježavanja godišnjice, dodaje CNN.

07:15h

Prije tačno godinu na današnji dan ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je invaziju na Ukrajinu.

Šta je obilježilo jučertašnji dan na istoku Evrope možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: