Uhapšen još jedan osumnjičeni za teroristički napad u Londonu

U Britaniji je posljednji put proglašen "kritični" nivo prijetnje nakon što je bombaš samoubica ubio 22 osobe na koncertu američke pjevačice Arijane Grande u Mančesteru u maju
0 komentar(a)
London policija, Foto: Reuters
London policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 07:34h

Britanska policija uhapsila je još jednog muškarca, starog 21 godinu, u okviru istrage podmetanja bombe u putničkom vozu u kojem je u petak povrijeđeno 30 osoba.

Kako je saopšteno iz policije mladić je uhapšen u subotu veče u Hounslou, predgrađu zapadnog Londona

Policija je juče uhapsila osamnaestogodišnjaka u luci Dover i obavila pretres jedne kuće u gradiću kod Londona.

U petom većem terorističkom napadu u Britaniji ove godine, od detonacije naprave ručne izrade, izbila je vatra u vagonu tokom špica u petak ujutro u zapadnom Londonu, ali očigledno nije potpuno eksplodirala.

Da jeste, ubila bi sve koji su se nalazili u neposrednoj blizini i doživotno osakatila prisutne u vagonu, navodi BBC.

Odgovornost je preuzela ekstremistička grupa Islamska država.

Prema izvještajima medija, naprava je bila povezana sa tajmerom, za razliku od nedavnih eksplozija koje su uglavnom bile samoubilačke bombe.

Stanica na kojoj je izveden napad juče ujutro je ponovo otvorena.

U Britaniji je posljednji put proglašen "kritični" nivo prijetnje nakon što je bombaš samoubica ubio 22 osobe na koncertu američke pjevačice Arijane Grande u Mančesteru u maju.

Najviši nivo je ostao na snazi četiri dana dok je policija utvrđivala da li je napadač djelovao sam ili je imao pomagače. Prije toga nije proglašavan od 2007.

Islamska država je preuzimala odgovornost za druge napade u Britaniji ove godine, uključujući dva u Londonu i na pop koncertu u Mančesteru.

Zapadni obavještajni zvaničnici su dovodili u pitanje slične tvrdnje u prošlosti, govoreći da dok džihadistička ideologija Islamske države možda jeste inspirisala neke napadače, malo je dokaza da je organizovala napade.

Bonus video: