Putin optužio članice NATO da učestvuju u sukobu u Ukrajini: Šalju desetine milijardi dolara u oružju

"U današnjim uslovima, kada su sve vodeće zemlje NATO-a proglasile svoj glavni cilj - da nama nanesu strateški poraz, da naš narod pati, kako zanemariti njihove nuklearne sposobnosti?" rekao je Putin

10976 pregleda 7 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je članice NATO-a da učestvuju u sukobu u Ukrajini donirajući oružje toj zemlji i rekao da Zapad planira da likvidira Rusiju.

"Oni šalju desetine milijardi dolara u oružju Ukrajini. Ovo je zaista učešće", rekao je Putin u intervjuu za kanal Rossiya-1 emitovanom u nedjelju 26. februara, prenosi AFP.

"To znači da oni učestvuju, iako indirektno, u zločinima koje sprovodi režim u Kijevu", rekao je Putin.

Dodao je i da Rusija nema izbora i da mora uzeti u obzir nuklearne sposobnosti NATO-a.

"U današnjim uslovima, kada su sve vodeće zemlje NATO-a proglasile svoj glavni cilj - da nama nanesu strateški poraz, da naš narod pati, kako zanemariti njihove nuklearne sposobnosti?" rekao je Putin, prenosi Rojters.

Rekao je da i zapadne zemlje imaju "jedinstveni cilj- rasformirati bivši Sovjetski Savez i njegov glavni dio-Rusku Federaciju".

"Tek tada će nas možda prihvatiti u takozvanu porodicu civilizovanih naroda, ali samo posebno, svaki dio posebno."

Putin je govorio na marginama patriotskog koncerta u Moskvi u četvrtak 23. februara uoči prve godišnjice početka ruske ofanzive punog opsega na Ukrajinu.

Putin je u intervjuu takođe ponovio svoje pozive na multipolarni svijet i rekao da "ne sumnja" da će se to dogoditi.

"Protiv čega smo mi? Protiv činjenice da se ovaj novi svijet koji se oblikuje gradi u interesu samo jedne zemlje, Sjedinjenih Američkih Država."

"Sada kada su njihovi pokušaji da rekonfiguriraju svijet po svom liku nakon pada Sovjetskog Saveza doveli do ove situacije, mi smo dužni reagovati."

Moskva je 24. februara 2022. započela invaziju na Ukrajinu.

U prvih godinu dana rata poginule su desetine hiljada ljudi, uključujući hiljade civila, milioni su postali izbjeglice, a neki gradovi su potpuno razoreni.

Stručnjaci upozoravaju da bi najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata mogao da potraje godinama, a sve su veća i strahovanja da bi mogao da preraste u direktan konflikt Rusije i NATO-a.

Bonus video: