Gutereš: Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najmasovnija kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu

Rat u Ukrajini – 368. dan

38628 pregleda 40 komentar(a)
Ukrajinski vojnik u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnik u okolini Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2023. 22:07h
Liveblog
21:58h

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najmasovnija kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu, saopštio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš.

Gutereš je, pred Savjetom za ljudska prava u Ženevi, rekao da je ruska invazija proširila smrt, razaranje i raseljavanje.

"Napadi na civile i civilnu infrastrukturu uzrokovali su mnoge žrtve i užasnu patnju", kazao je Gutereš, prenosi AP.

On je rekao da se Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, sada stara 75 godina, prečesto zloupotrebljava.

"Iskorištava se za političku korist i ignorišu je često isti ljudi", naveo je Gutereš.

(MINA)

21:54h

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen izjavila je u ponedjeljak da njena prva posjeta Ukrajini naglašava posvećenost Vašingtona nastavku ekonomske podrške toj zemlji.

Jelen je poslije razgovora sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom saopštila da su SAD obezbijedile skoro 50 milijardi dolara bezbjednosne, ekonomske i humanitarne pomoći i najavile još jedan paket od više milijardi dolara za jačanje ekonomije Ukrajine.

Šmihal je izrazio zahvalnost SAD-u na podršci i pozdravio Jelen kao "prijatelja Ukrajine". On je rekao da je budžetski deficit Ukrajine sada 38 milijardi dolara i da će SAD pružiti još 10 milijardi dolara pomoći do septembra.

Šmihal i Jelen takođe su razgovarali o sankcijama usmjerenim na slabljenje ruske ekonomije, kao i o mogućnosti korišćenja zamrznutih sredstava Rusije za pomoć u ekonomskom oporavku Ukrajine.

Jelen je ponovila poruku predsjednika SAD Džozefa Bajdena da će Vašington ostati uz Ukrajinu koliko god je potrebno. Ona je naglasila značaj borbe protiv korupcije, i pohvalila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zbog uvođenja mjera za obezbjeđivanje transparentnosti u tome kako se pomoć troši.

Američka zvaničnica je takođe posjetila renoviranu školu čiji su prozori razneseni u eksploziji ruskog projektila u martu. Ona je takođe objavila dodatni transfer od 1,2 milijarde dolara, što je prva tranšu paketa pomoći od 10 milijardi dolara.

"Efikasna vlada neophodna je za sposobnost Ukrajine da reaguje na ruske napade i druge hitne slučajeve“, naglasila je Jelen. "Naša ekonomska podrška omogućava funkcionisanja osnovnih javnih usluga. Te usluge održavaju ekonomsku i socijalnu stabilnost u Ukrajini “.

Obraćajući se učenicima i nastavnicima škole, Jelen je rekla da oni pomažu da se "napiše istorija u zemlji koja je centralna sila u istoriji slobodnog svijeta."

"Amerika stoji uz vas u ovoj borbi za slobodu, i mi ćemo biti uz vas i pomoći vam u obnovi".

Jelen je takođe razgovarala sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim zvaničnicima, uključujući šefa Ukrajinske nacionalne banke.

Zelenski i Jelen
Zelenski i Jelenfoto: Reuters

Zelenski je u objavi na Telegramu poslije sastanka sa Jelen naveo da je "neophodno da se pojačaju dodatne sankcije kako bi se Rusija lišila mogućnosti da finansira rat."

Jelen je takođe položila cvijeće na Zid sjećanja posvećen poginulim vojnicima i sastala se sa ukrajinskim stručnjacima za uklanjanje nagaznih mina, čija je oprema finansirana iz američkih fondova. 

(Glas Amerike)

21:22h

Vojna situacija oko grada Bahmuta, žarišta ruskog napredovanja u istočnoj Ukrajini, postaje sve teža, rekao je danas predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

"U sektoru Bahmuta situacija konstantno postaje sve teža", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

On je dodao da "neprijatelj neprestano uništava sve što se može iskoristiti za zaštitu naših položaja za utvrđivanje i odbranu".

"Naši vojnici koji brane područje oko Bahmuta su pravi heroji", poručio je Zelenski.

10:22h

Kina je oduvijek održavala odnose sa svim stranama u rusko-ukrajinskom konfliktu, uključujući i Kijev, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Ona je dodala da će Kina preduzeti odlučne kontramjere kao odgovor na američke sankcije, prenosi Rojters.

"Žalimo i odbijamo da prihvatimo takav potez", dodala je Mao, odgovarajući na pitanja o sankcijama protiv kineskih kompanija.

08:42h

Komandant operacija združenih snaga Ukrajine, Eduard Mihailovič Moskalov, razriješen je dužnosti, objavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

General-major Moskalov je postavljen na tu dužnost u martu prošle godine kada je general-potpukovnik Oleksandr Pavljuk postavljen za šefa kijevske regionalne vojne administracije.

Zelenski nije dao objašnjenje zbog smjene Moskalova, koji je samo jedan u podugačkom nizu promjena visokih državnih zvaničnika, koje je naredio predsjednik Ukrajine.

07:07h

Rat u Ukrajini – 368. dan.

"Znam ko će na kraju ubiti Putina, to će biti neko iz njegovog najužeg kruga bliskih savjetnika", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u dokumentarcu "Godina" ukrajinskog novinara Dmitra Komarova.

Zelenski predviđa da će u jednom trenutku doći do "pucanja" u Putinovom vođstvu, što će podstaći saveznike ruskog predsjednika da se okrenu protiv njega, prenosi Indeks.

"Tada će mesožderi pojesti mesoždera. To je vrlo važno i trebaće im razlog da to opravdaju. Sjetiće se riječi Komarova, Zelenskog... Sjetiće se naših riječi. Naći će razlog da ubiju ubicu. Hoće li uspjeti? Da. Kada? Ne znam", rekao je Zelenski u dokumentarcu.

Ukrajinski predsjednik u tom istom dokumentarcu pokazao je javnosti gdje živi i spava od početka invazije 24. februara prošle godine.

Televizijske kamere snimile su improvizovani smještaj u kojem se nalazi krevet za jednu osobu, radni sto, TV i ormar. Otkrio je i da trenutno isključivo nosi vojničke čizme i jakne, ali i da u ormaru drži jedno odijelo.

"To je simbol da će rat uskoro biti gotov. Mi ćemo pobijediti."

Dokumentarni film o ratu u Ukrajini objavljen je na godišnjicu početka ruske invazje

Izmjena: 07:13h

Bonus video: