EU spremna da reformiše energetsko tržište

Španija, Grčka i Francuska su među onima koji traže radikalne reforme

4732 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministri energetike zemalja Evropske unije sastaće se danas u Briselu kako bi razgovarali o predstojećim reformama na energetskom tržištu, javlja Rojters.

Brisel je spreman naredni mjesec da predloži reviziju tržišta, ali zemlje bloka već su podijeljene oko toga kako "popraviti" energetski sistem - ili treba li ga uopšte popraviti, prenosi SEEbiz.

Prošle godine je Evropska komisija obećala reformu pravila na tržištu električne energije, nakon rekordno visokih cijena gasa, što je dovelo do skoka cijena električne energije za evropske firme i građane.

Cilj je reformisati tržište električne energije, zaštititi potrošačke račune za energiju od kratkoročnih promjena cijena fosilnih goriva i osigurati rast evropskog udjela jeftine obnovljive električne energije, koja se može dodatno sniziti.

Međutim, zemlje članice EU dosad se nijesu složile oko toga kako bi reforme trebalo da se realizuju.

Španija, Grčka i Francuska su među onima koji traže radikalne reforme.

U dokumentu koji je Reuters podijelio sa zemljama EU, Španija je rekla da bi reforme trebalo da pomognu državnim regulatorima da potpišu dugoročnije ugovore s proizvođačima električne energije za plaćanje fiksne cijene električne energije.

Proizvođači nuklearne i obnovljive energije dobili bi od vlade "ugovor o ekskluzivnosti" po stabilnim cijenama za proizvodnju električne energije decenijama.

Francuska predlaže potpisivanje dugoročnih ugovora s fiksnim cijenama s energetskim kompanijama.

Njemačka, Danska, Letonija i još četiri zemlje protive se radikalnim reformama i upozorile su EU da ne reformira "krizni model", vrlo složen sistem za koji su bile potrebne decenije da se razvije.

One smatraju da postojeće energetsko tržište unutar EU dobro funkcioniše te već godinama održavaju niske cijene električne energije uz pomoć obnovljivih izvora energije i izbjegavaju nestašice u snabdjevanju električnom energijom.

Te zemlje podržavaju samo ograničene promjene, poput dopuštanja potrošačima da lakše biraju između promjenjivih i fiksnih cijena.

Zvaničnici EU kažu da se sada čini kako Brisel više "naginje" umjerenim promjenama.

Bonus video: