Kremlj kaže da je zabrinut zbog stanja u Pridnjestrovlju: Ukrajina i druge evropske zemlje uzburkavaju situaciju

Proevropska predsjednica Moldavije Maja Sandu optužila je ovog mjeseca Moskvu za planiranje državnog udara, što je Rusija negirala

6616 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kremlj je saopštio da je zabrinut zbog stanja u regionu Pridnjestrovlje u Moldaviji, u kojem, kako je naveo, Ukrajina i druge evropske zemlje uzburkavaju situaciju.

Iz Rusije su prošle sedmice poručili Zapadu da će sve akcije koje ugrožavaju ruske mirovne snage u Pridnjestrovlju posmatrati kao napad na samu Rusiju, podsjeća Rojters.

Upozorenje je stiglo usred povećane zabrinutosti od ruske prijetnje u Moldaviji, maloj bivšoj sovjetskoj republici koja se nalazi između Rumunije i Ukrajine.

Proevropska predsjednica Moldavije Maja Sandu optužila je ovog mjeseca Moskvu za planiranje državnog udara, što je Rusija negirala.

"Naravno, situacija u Pridnjestrovlju je predmet naše najveće pažnje i razlog za našu zabrinutost. Situacija je nesređena, provocira se i to spolja", rekao je Dmitrij Peskov, portarol Kremlja.

Dodao je kako u Rusiji znaju da su njihovi protivnici u ukrajinskom režimu, kao i oni u evropskim zemljama, sposobni za razne vrste provokacija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je tvrdnju Moskve da Ukrajina želi da preuzme region, dok Moldavija kažei da u tim navodima nema istine.

Vadim Krasnoselski, samozvani predsjednik Pridnjestrovlja, ranije je opisao situaciju u regionu kao napetu, ali je pozvao ljude da ostanu mirni i poručio da će građani biti odmah obaviješteni u slučaju opasnosti, objavila je ruska državna agencija RIA Novosti.

Bonus video: