Putin odlikovao Sigala: "Orden prijateljstva" za "veliki doprinos razvoju međunarodne kulturne i humanitarne saradnje"

Kako je njegova karijera jenjavala, glumac rodom iz Lansinga u Mičigenu postepeno se približavao autoritarnim liderima, uključujući šefu Kremlja

11214 pregleda 14 komentar(a)
Putin i Sigal, Foto: Reuters
Putin i Sigal, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je danas američkog glumca Stivena Sigala, bivšu holivudsku zvijezdu koja je posljednjih godina postala aktivni branilac ruskog predsjednika, a odnedavno i njegove ofanzive na Ukrajinu.

Putin je potpisao ukaz kojim se glumcu dodjeljuje "Orden prijateljstva" za "veliki doprinos razvoju međunarodne kulturne i humanitarne saradnje", navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom pravnom sajtu ruske vlade.

Specijalista za aikido Stiven Sigal (70) bio je jedna od zvijezda američkih akcionih filma 1980-ih i 1990-ih.

Kako je njegova karijera jenjavala, glumac rodom iz Lansinga u Mičigenu postepeno se približavao autoritarnim liderima, uključujući šefu Kremlja.

Sigal je 2016. dobio ruski pasoš iz ruku Vladimira Putina, uz zadržavanje američke nacionalnosti.

Od tada glumac živi u Rusiji, čak se pridružio jednoj nacionalističkoj partiji 2021. godine.

Glumac je u avgustu otputovao je u istočnu Ukrajinu kako bi se sastao sa liderom proruskih separatista u Donjecku, Denisom Pušilinom i pružio mu podršku.

Zatim je posjetio zatvor Olenivka, u blizini Donjecka, gdje su desetine ukrajinskih zatvorenika poginule u eksploziji ovog ljeta.

Za 70. rođendan Vladimira Putina u oktobru, Sigal je snimio video snimak podrške ruskom predsjedniku, kojeg je nazvao "jednim od najvećih svjetskih lidera".

"Zaista se nadam i molim se da dobije podršku, ljubav i poštovanje koje mu je potrebno. I da se sve trenutne nevolje brzo završe i da ćemo živeti u miru u svetu", rekao je Sigal.

Bonus video: