Velika Britanija i EU postigli dogovor: Ublažiće se trgovinska pravila za Sjevernu Irsku

"Velika Britanija i Evropska unija su možda imale razlike u prošlosti, ali mi smo saveznici, trgovinski partneri i prijatelji, nešto što smo jasno vidjeli u protekloj godini kada smo se udružili da podržimo Ukrajinu", rekao je britanski premijer Riši Sunak

7901 pregleda 2 komentar(a)
Sunak i Fon der Lajen, Foto: Reuters
Sunak i Fon der Lajen, Foto: Reuters

Velika Britanija i Evropska unija (EU) postigli su danas sporazum o Sjevernoirskom protokolu, saopštili su danas izvori iz britanske vlade i to nakon sastnka premijera Velike Britanije Rišija Sunaka i predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen, piše Juronjuz.

Sjevernoirski protokol je glavni predmet sporenja između Londona i Brisela, tri godine nakon Bregzita, odnosno izlaska Velike Britanije iz EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vindzoru, Sunak je rekao da su se dvije strane saglasile da ublaže trgovinska pravila za Sjevernu Irsku, prenosi Rojters.

"Drago mi je što mogu da vas izvijestim da smo napravili proboj u pregovorima i da smo donijeli ključnu odluku. Ovo je početak novog poglavlja u našim odnosima", rekao je Sunak i dodao da je dogovoreno da se izmijeni prvobitni dogovor za Sjevernu Irsku, poznat kao Sjevernoirski protokol, a da se ustanovi novi tzv. Vindzorski okvir.

"Velika Britanija i Evropska unija su možda imale razlike u prošlosti, ali mi smo saveznici, trgovinski partneri i prijatelji, nešto što smo jasno vidjeli u protekloj godini kada smo se udružili da podržimo Ukrajinu", rekao je Sunak.

To je ponovila i Fon der Lajen i objasnila da će novi okvir omogućiti dvijema stranama "da započnu novo poglavlje u međusobnim odnosima i primijene dugotrajna rješenja" za koja su, kako je rekla, "obje strane uvjerene da će biti od koristi za sve ljude i preduzeća u Sjevernoj Irskoj".

Juronjuz navodi da je sastanak dvoje zvaničnika bio drugi po redu i to za manje od dvije nedjelje - prvi je održan na marginama Minhenske bezbjedonosne konferencije.

Sunak je u međuvremenu otputovao u Sjevernu Irsku kako bi prikupio podršku za sporazum.

Iz Dauning strita su ovaj sastanak ranije okarakterisali kao "završni razgovor" između Fon der Lajen i Sunaka, kako bi se riješile dugotrajne nesuglasice.

Nakon sastanka sa čelnicom EK, najteži dio za Sunaka tek slijedi - on mora da pred britanskim parlamentom iznese ovaj predlog, kako bi ga prihvatili i poslanici. Pritom, posebno će morati da se potrudi da ubijedi redove svoje Konzervativne stranke, koji će vjerovatno slijediti "presudu" Sjevernoirske demokratske unionističke partije (DUP).

Biće to, kako piše list "Politiko", presudni momenat u Sunakovoj dosadašnjoj premijerskoj karijeri, koja traje tek od oktobra, kada je preuzeo Konzervativnu partiju.

Ukoliko britanski parlament prihvati predlog, to će označiti kraj sage o Bregzitu, i vjerovatno najaviti eru u kojoj će EU i Velika Britanija bliže sarađivati.

Bonus video: