EU produžila sankcije Bjelorusiji na godinu dana

EU je od avgusta 2020. godine uvela niz sankcija protiv odgovornih za političku represiju i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji. Lukašenku i još 194 ličnosti bliske režimu zabranjen je ulazak u EU, i njihova imovina je zamrznuta

3376 pregleda 2 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) saopštila je danas da je produžila na godinu dana sankcije Bjelorusiji "zbog kontinuirane represije režima predsjednika Aleksandra Lukašenka i njene podrške ratu koji Rusija vodi u Ukrajini".

Sankcije su produžene do 28. februara 2024. godine, saopštio je Evropski savjet, tijelo koje predstavlja 27 zemalja članica EU.

U Minsku je danas zatražena kazna od 19 godina zatvora protiv bjeloruske protivnice režima u egzilu Svetlane Tihanovske, kojoj se od januara sudi u odsustvu.

EU je od avgusta 2020. godine uvela niz sankcija protiv odgovornih za političku represiju i kršenje ljudskih prava u Bjelorusiji.

Lukašenku i još 194 ličnosti bliske režimu zabranjen je ulazak u EU, i njihova imovina je zamrznuta.

Pored toga, sankcionisana su 34 pravna subjekta i zabranjeno je svako evropsko finansiranje.

Bjelorusija je takođe predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namjene, telekomunikacijama, energetici i saobraćaju.

Bonus video: