Erdogan zatražio oproštaj zbog spore reakcije nakon zemljotresa, navijači Bešiktaša iznijeli hiljade plišanih igračaka

Kako je prenio BBC, Erdogan je tokom posjete južnom gradu Adijaman zamolio za razumijevanje zbog toga što, kako je rekao, zemljotres i loši vremenski uslovi nijesu dozvolili nadležnima da rade najbolje kako bi željeli

5778 pregleda 6 komentar(a)
Navijači Bešiktaša iznijeli hiljade plišanih igračaka na teren, Foto: Reuters
Navijači Bešiktaša iznijeli hiljade plišanih igračaka na teren, Foto: Reuters

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izvinio se građanima te države i zatražio oproštaj zbog sporog spasavanja u pojedinim oblastima pogođenim razornim zemljotresom.

Kako je prenio BBC, Erdogan je tokom posjete južnom gradu Adijaman zamolio za razumijevanje zbog toga što, kako je rekao, zemljotres i loši vremenski uslovi nijesu dozvolili nadležnima da rade najbolje kako bi željeli.

"Za to, molim za oproštaj", rekao je Erdogan.

Erdogan
Erdoganfoto: Reuters

Britanski javni servis podsjetio je da Erdogana do juna očekuju izbori za predsjednika države na kojima traži novi mandat poslije 20 godina na vlasti i da obilazi neka od područja koja su najteže pogođena zemljotresom.

Erdogan je u Adijamanu obećao da će izgraditi više od 500 hiljada novih domova, uz pripadajuću infrastrukturu, medicinske centre i parkove.

Kako prenosi radio Slobodna Evropa, njegova posjeta tom gradu uslijedila je poslije oštrih kritika lokalnog stanovništva o reagovanju na hitne slučajeve.

Taj grad jedan je od najteže pogođenih zemljotresom 6. februara, a preživjeli su govorili da je pomoć kasno stigla, da su dugo bili prepušteni "sami sebi".

Kako se nezadovoljstvo proširilo širom zemlje, fudbalski navijači u Turskoj proteklog vikenda zahtijevali su ostavku vlade.

Pristalice Bešiktaša u Istanbulu su iznijele hiljade plišanih igračaka na teren kako bi bile podijeljene djeci pogođenoj zemljotresom.

One koji su u međuvremenu protestovali u najvećem turskom gradu policija je privela.

Zvanični podaci su da se u zemljotresu 6. februara srušilo ili je teško oštećeno više od 160 hiljada zgrada sa 520 hiljada stanova.

Vlada Turske saopštila je da je stotine ljudi pod istragom i da je skoro 200 osoba, među kojima su građevinski izvođači i vlasnici zgrada, uhapšeno zbog gradnje protiv propisa kojom je ugrožena bezbjednost objekata u slučaju potresa.

U razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji poginulo je više od 50 hiljada ljudi, 1,5 milion u Turskoj ostalo je bez krova nad glavom, dok je hiljade objekata srušeno.

Svjetska banka procijenila je da je zemljotres 6. februara Turskoj nanio materijalnu štetu od 34 milijarde američkih dolara i da bi troškovi rekonstrukcije mogli biti dva puta veći.

Bonus video: