Norveška policija privela pa pustila Gretu Tunberg, demonstranti natjerali ministra da otkaže posjetu Velikoj Britaniji

Tunberg i drugi aktivisti su blokirali jedna od vrata norveškog ministarstva finansija

8683 pregleda 6 komentar(a)
Odnošenje Tunberg, Foto: Reuters
Odnošenje Tunberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2023. 11:12h

Norveška policija je u danas nakratko privela aktivistkinju za zaštitu životne sredine Gretu Tunberg tokom demonstracija u Oslu, udaljavajući nju i druge aktiviste iz ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Učesnici kampanje zahtijevaju uklanjanje turbina na vjetar sa pašnjaka irvasa na zemlji domorodačkog naroda Sami u centralnoj Norveškoj.

Oni su posljednjih dana blokirali pristup nekim vladinim zgradama, dovodeći manjinsku vladu lijevog centra u krizno stanje i natjeravši ministra energetike Terjea Oslanda da otkaže zvaničnu posjetu Velikoj Britaniji.

Policajci su podigli i odnijeli Tunbergovu, koja je držala crvenu, plavu, žutu i ​​zelenu zastavu naroda Sami, dok su stotine demonstranata uzvikivale slogane.

Norveški vrhovni sud je 2021. presudio da su dvije vjetroelektrane u Fosenu prekršile prava Samija po međunarodnim konvencijama, ali turbine ostaju u funkciji više od 16 mjeseci kasnije

Tunberg, za mnoge globalni standardni nosilac kampanje za okončanje oslanjanja svijeta na energiju zasnovanu na ugljeniku, kasnije je puštena zajedno sa drugim aktivistima koji su takođe bili pritvoreni.

Ona se pridružila protestima u Oslu u ponedjeljak.

Njihove pristalice tvrde da prelazak na zelenu energiju ne bi trebalo da ide na račun prava Samija.

Uzgajivači irvasa kažu da izgled i zvuk džinovske mašinerije za energiju vjetra plaše njihove životinje i narušavaju vjekovne tradicije.

Ministarstvo energetike je saopštilo da turbine predstavljaju pravnu dilemu uprkos presudi Vrhovnog suda i da se nada da će pronaći kompromis, ali da bi moglo da prođe još godinu da se donese nova odluka u slučaju Fosen.

Aktivisti su u utorak rekli da su proteklih dana prikupili blizu 100.000 dolara kako bi pomogli pojedinačnim demonstrantima da plate policijske kazne.

Bonus video: