Rus uhapšen zbog ćerkinih antiratnih crteža u školi

Djevojćica smještena u prihvatilište dok joj otac ne bude oslobođen ili ne bude pronađen drugi staratelj

9899 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruska policija uhapsila je samohranog oca, a njegovu 12-godišnju ćerku privremeno smjestila u državno prihvatilište, zbog njegovog protivljenja ratu u Ukrajini i djevojčičinih školskih crteža u kojima Rusija bombarduje porodicu u Ukrajini.

Samohrani otac Aleksej Moskaljov iz Jefremova uhapšen je zbog antiratnih objava na ruskoj društvenoj mreži Adnaklasniki, piše list Gardijan.

Moskaljovljev advokat Vladimir Bilijenko izjavio je da je policija pretresla djevojčicu i smjestila u prihvatilište dok joj otac ne bude oslobođen ili ne bude pronađen drugi staratelj.

"O njoj će brinuti država dok ne bude odlučeno o sudbini njenog oca", rekao je Bilijenko i dodao da bi, ukoliko Moskaljov bude osuđen i ne bude pronađen nijedan blizak rođak, djevojčica mogla da završi u sirotištu.

Porodica je saopštila da je policija počela da vrši pritisak u aprilu prošle godine kada je Marija, učenica šestog razreda, odbila da učestvuje na patriotskom času u školi, nacrtala crtež ukrajinske porodice na koju padaju bombe i ispisala parolu "Slava Ukrajini!".

Škola je pozvala policiju koja je ispitala djevojčicu i zaprijetila njenom ocu. Moskaljov je kasnije kažnjen sa oko 400 eura jer je na društvenoj mreži opisao ruske vojnike "silovateljima".

Agenti ruske službe bezbjednosti FSB su kasnije tog mjeseca došli u školu, ispitivali Moskaljovljevu ćerku i zaprijetili da će mu ona biti oduzeta a on uhapšen jer "pogrešno vaspitava djete".

Ocu sada prijeti trogodišnja kazna zatvora. Advokat Bilijenko je rekao da je malo vjerovatno da će njegova ćerka biti data majci na staranje, ali da se oko deset komšija javilo da primi djevojčicu, što ostavlja nadu da djevojčica neće ići u sirotište, ako sud odobri.

Bonus video: