Rastu bijes i agonija građana Grčke

Sahranjena prva žrtva željezničke nesreće u Grčkoj, studentska udruženja organizuju proteste širom zemlje i pozivaju nadležne na odgovornost

6131 pregleda 2 komentar(a)
Studentske demonstracije u gradu Larisa, Foto: Rojters
Studentske demonstracije u gradu Larisa, Foto: Rojters

Porodice i prijatelji, odjeveni u crno, hodali su juče pripijeni jedni uz druge i uplakani iza kovčega sa tijelom 34-godišnje žene, stradale u najtežoj željezničkoj nesreći u Grčkoj.

Atina Katsara, majka malog dječaka, prva je sahranjena žrtva tragedije u kojoj je stradalo najmanmje 57 osoba. Sahrana je održana u sjevernom gradu Katerini, a njen suprug koji je povrijeđen nije mogao da prisustvuje.

Policija je saopštila da su do sada identifikovana 52 tijela - skoro svi na osnovu DNK testova na osnovu uzoraka najbližih srodnika.

Prva žrtva tragedije, 34-godišnja žena, sahranjena je juče u gradu Katerini
Prva žrtva tragedije, 34-godišnja žena, sahranjena je juče u gradu Katerinifoto: Rojters

Policijski i civilni forenzičari osnovali su timove kako bi sproveli proces identifikacije tijela i utvrđivanja tačnog broja žrtava, koji su usljed siline čeonog sudara putničkog i teretnog voza izuzetno komplikovani, navodi agencija Asošijetid pres.

U putničkom vozu se nalazilo 350 osoba, od kojih su mnogi bili studenti koji su se vraćali u Solun iz Atine nakon produženog prazničnog vikenda. Juče je 38 osoba i dalje bilo u bolnici, od čega je njih osam na intenzivnoj njezi.

Širom Grčke raste bijes građana zbog tragedije, za koju je vlada navela da je posljedica ljudske greške dok sindikati tvrde da je bila neizbježna zbog lošeg održavanja i pogrešne signalizacije.

Članovi porodica putnika o kojima još nema podataka čekali su juče ispred bolnice rezultate DNK testova.

”Ubili su ga, eto šta se dogodilo. Oni su ubice, svi oni”, kazao je Panos Rutsi za Rojters dok su on i njegova supruga u očajanju čekali potvrdu šta se dogodilo njihovom 22-godišnjem sinu Denisu.

Malo prije nesreće, njegov sin mu je rekao da će kasniti i da će ga nazvati. “I dalje čekam”, kazao je Rutsi, stojeći ispred bolnice u Larisi, nedaleko od mjesta tragedije.

Denis je putovao u Atinu kako bi posjetio prijatelje i vozom se vraćao kući. Njegova majka, Mirela, pokazala je novinarima njegovu fotografiju na mobilnom telefonu.

Grcka nesreca
foto: Beta/AP

”Moj sin nije ni na jednoj zvaničnoj listi do sada i nemam nikakvu potvrdu. Molim svakoga ko ga je možda vidio u vagonu 5, sjedište 22, da me kontaktira”, kazala je ona za agenciju AP suzdržavajući se da ne zaplače.

Nakon večernjih protesta tokom proteklih dva dana, juče je oko 2000 studenata izašlo na ulice u Atine, blokirajući ulicu ispred parlamenta kako bi minutom ćutnje odali poštu žrtvama. Studenti su takođe demonstrirali u Larisi i drugim gradovima.

”Njihovi profiti, naši mrtvi”, pisalo je na jednom transparentu organizacije univerzitetskih studenata.

Na drugom je pisalo: “Ovo nije bila nesreća, ovo je ubistvo”.

Željezničari su juče drugi dan zaredom štrajkovali, a planirani su novi skupovi dok Grci postavljaju pitanje kako se takva tragedija mogla dogoditi.

U dvorištima obrazovnih institucija u Atini, studenti su na torbama nosili natpise “Javi se kad stigneš”, što je rečenica koja je postala jedan od slogana protesta.

Grcka protesti
foto: Beta/AP

Šef željezničke stanice u Larisi je uhapšen i priznao je dio odgovornosti, kazao je njegov advokat, ali je naglasio da on nije jedini krivac.

Udruženje već godinama ukazuje da je stanje alarmantno, ali to niko nije shvatao ozbiljno”, naveo je glavni sindikat radnika željeznice, zahtijevajući sastanak sa novim ministrom saobraćaja pošto je prethodni nakon nesreće podnio ostavku.

Opizicioni političari su takođe izrazili kritike.

”Svaki napor za prikrivanje i zataškavanje tragedije u Tempi je nepoštovanje prema mrtvima i rezultiraće novim tragedijama”, kazao je Popi Tsapanidou, portparol ljevičarske Sirize, vodeće grčke opozicione partije.

Prije tragedije, vlada je najavila izbore na proljeće, a mediji su naveli 9. april kao najvjerovatniji datum. Politički analitičari smatraju da će izbori sada vjerovatno biti pomjereni, navodi Rojters.

Bonus video: