Ulične borbe u Bahmutu, ruske snage i Vagnerovci opkolili veći dio grada

Rat u Ukrajini – 373. dan

36171 pregleda 49 komentar(a)
Detalj iz Bahmuta, Foto: Reuters
Detalj iz Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2023. 22:24h
Završeno
17:33h

Na ulicama Bahmuta trenutno se vode ulične borbe između ruskih i ukrajinskih snaga, ali čini se da su nakon žestokog granatiranja ruske snage i Vagnerovi plaćenici opkolili veći dio tog grada, objavio je BBC, a prenosi N1.

17:29h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na međunarodnoj konferenciji u Lavovu rekao je da će pravda biti zadovoljena tek kada rusko vođstvo bude odgovaralo za rat.

Kako prenosi N1, najavio je da će se u Ukrajini uskoro otvoriti i kancelarija Međunarodnog suda pravde.

15:30h

Osnivač Vagner grupe više puta je hvalio ukrajinsku vojsku kao dostojnog i sposobnog protivnika.

10:49h

Ukrajinske snage se u Bahmutu suočavaju sa sve jačim pritiskom ruskih snaga, saopštila je britanska vojna obavještajna služba, navodeći da se odvijaju intenzivne borbe u i oko tog grada.

Ukrajina pojačava prisustvo u području elitnim jedinicama, dok su redovna ruska vojska i sile privatne vojne Vagner grupe napredovale u sjevernom predgrađu Bahmuta, navelo je britansko ministarstvo odbrane na Tvitteru.

Dva ključna mosta u Bahmutu uništena su u posljednjih 36 sati, saopšteno je, kako prenosi Rojters.

Vojna komanda Ukrajine navela je da Rusija i dalje pokušava da opkoli Bahmut, ali da su u proteklom danu ukrajinske snage odvratile ruske napade.

10:44h

Rat u Ukrajini – 373. dan. 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju "komandnog punkta" na frontu na istoku Ukrajine, saopštilo je danas njegovo ministarstvo, u vrijeme kada se vodi žestoka bitka za grad Bahmut.

Ministarstvo je saopštilo da je Šojgu obišao komandni punkt na frontu u pravcu Donjeck-Jug, ne navodeći tačno ni mjesto niti vrijeme.

Ministarstvo je objavilo video snimak koji pokazuje Šojgua koji leti u helikopteru, pa zatim razgovara, bez kacige i pancira sa vojnikom ispred oštećenih zgrada.

Na snimku se takođe vidi Šojgu kako predaje medalje ruskim vojnicima.

Prema navodima ministarstva, Šojguu je izvještaj podnio komandant vojne grupacije Istok, general pukovnik Rustam Muradov.

"Ministar je posebnu pažnju posvetio organizaciji potpune podrške snagama te grupacije", navodi se u saopštenju.

U vrijeme Šojguove posjete nastavljaju se žestoke borbe za kontrolu nad Bahmutom, u regionu Donjecka, mjesta s ograničenim strateškim značajem, ali koje je postalo simbol jer se dvije strane sukobljavaju mjesecima.

Prethodnog dana je šef paravojne grupacije Vagner Jevgenij Prigožin, čija jedinica je u prvim linijama u borbi za Bahmut, rekao da je grad takoreći opkoljen.

Prigožin je ranije više puta kritikovao komandu redovnih ruskih snaga, optužujući je da ne podržava dovoljno borce Vagnera.

Šojgu je krajem decembra izvršio dvije posjete ovog tipa u zoni "specijalne operacije" u Ukrajini.

(BETA)

Bonus video: