U Parizu naučnici organizovali pogrebnu povorku za insekte

Akcija aludira na knjigu "Proljeće u tišini" sjevernoameričke naučnice Rejčel Karson, prvog uzbunjivača 1962. godine koja je upozorila na opasnosti sintetičkih pesticida, navodi se u saopštenju udruženja naučnika

7788 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oko 100 ljudi danas je na poziv naučnika organizovalo simboličnu pogrebnu povorku u Parizu u osudi "katastrofalnih posljedica masovne upotrebe pesticida i promovisanja drugačije poljoprivrede".

Udruženja naučnika i ekološko udruženje "Extinction Rebellion" organizovali su povorku ispred Prirodnjačkog muzeja gdje su razvili transparent sa natpisom "Proljeće u tišini - pesticidi ubijaju".

Akcija aludira na knjigu "Proljeće u tišini" sjevernoameričke naučnice Rejčel Karson, prvog uzbunjivača 1962. godine koja je upozorila na opasnosti sintetičkih pesticida, navodi se u saopštenju udruženja naučnika.

Neki aktivisti su se obratili na skupu, dok su ostali legli na trotoar uz ritam gonga.

"Naučne studije pokazuju drastičan pad broja insekata, uključujući i insekte oprašivače, čiji je broj u Evropi za 30 godina opao za 60 do 80 odsto. Takođe je zabilježen i ogroman pad od 30 odsto populacija ptica u poljoprivrednim staništima", izjavio je jedan aktivista iz grupe "Pobunjeni naučnici".

Francuska planira da smanji upotrebu sintetičkih pesticida za 50 odsto do 2025. godine, ali poljoprivrednici traže rješenja pošto smatraju da je posljednjih godina prekomjerno smanjena ponuda dozvoljenih pesticida.

Bonus video: